1. Ana Sayfa
  2. 1.Sınıf

22 – Roma Hukukunda İcra Usullerinin Gelişimi

22 – Roma Hukukunda İcra Usullerinin Gelişimi
1

ROMA HUKUKUNDA İCRA USULLERİNİN GELİŞİMİ

Roma hukukunda bu gelişme 3 evrede belirir.

a- Eski ius civile devrinde icra usulü, şahıs üzerineydi. Alacaklı borçluya el koyar, 60 gün hapsedebilir ve borç ödenmezse yine ödenmezse onu öldürebilir veya Roma’nın dışında satabilirdi.

b- Praetor ius civile devrinde ise, praetor’lar borçlunun sadece mallarının hedef alınmasını sağlamışlardır. Bu icra usulünün özelliği, icranın borçlunun bütün malvarlığı üzerinde olmasıdır. Alacaklılardan birinin talebi üzerine borçlunun mallarının zilyetliği praetor tarafından alacaklıya verilirdi. Daha sonra bu mallar toptan artırma yoluyla alacakları en yüksek oranda ödemeyi teklif edene satılırdı. Mesela malları almak isteyenlerden biri borçların %50’sini, diğeri %60’ını, başkası ise %70’ini ödemeyi teklif etmişse mallar en yüksek teklifi yapana (yani %70 verene) satılırdı. Malları bu şekilde satın alan kimse borçlunun malvarlığının tamamını elde ederdi. Borçlu kalan borçtan yine sorumlu olurdu ancak bunun için hapse atılmaz ve çalışarak borcunu ödeyebilirdi.

c- İmparatorluk hukuku devrindeyse, borçlunun mallarının ancak alacaklıya yetecek miktarına haciz konulurdu. Bu devirde borçlunun borcu kadar malı haczedilirdi.

Roma Hukuku Bazı Ders Özetleri

Roma Hukukunun Diğer Ders Özetleri İçin Tıklayınız.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorumla-Yargı Dağıt

Yorumlar (1)

  1. Yazdığınız yazıdaki bilgiler altın değerinde çok teşekkürler bi kenara not aldım.

Sizin bu konudaki yorumunuz nedir?