MİRAS HUKUKUNA GİRİŞ
Miras hukuku ölümden sonra kalan malvarlığının ne olacağına ilişkin soruların cevabını bulacağımız bir medeni hukuk bölümüdür.
Temel olarak konusuna değinecek olursak; bir insanın ölümünden sonra özel hukuk ilişkilerinin ne olacağı, malvarlığının kimlere, hangi oranda, hangi koşullarda ve kimin iradesine göre belirlenecek olan şahıs/şahıslara geçeceğini, bu geçişin nasıl olacağını, geçişten sonraki ilişkilerin nasıl düzenleneceğini (örneğin, ölen kişinin alacaklılarının alacağını nereden alacağını, ölen kişinin birtakım özel hukuk ilişkilerinin devam edip etmeyeceğini düzenleyen ve devam edecekse sonuçlarının ne olacağını vs.) bize belirten bölümdür.
Niteliğine bakalım. Miras denilince sizin de hemen aklınıza gelen çağrışım bir ölümün olduğu, ölenin bir malvarlığının olduğu ve onun o kişinin yakınlarına ya da belirlediği kişilere kalmasıdır. Miras teriminin aklınıza getirdiği hususlar bunlardır.
Miras hakkı hangi hakkın bir uzantısıdır? Mülkiyet hakkının bir uzantısı niteliğindedir. Kanun koyucular ölümle mülkiyet hakkını sona erdirmiyor, mülkiyet hakkı kazanıldıktan sonra artık sizindir, siz öldükten sonra dahi devam eder ve siz ölseniz bile sizin istediğiniz veya kanunun öngördüğü kişilere geçer. Yani ölüm her şeyi sona erdiriyor ama bakınız mülkiyet haklarını sona erdirmiyor. Bu anlamda miras hakkı mülkiyet hakkının bir uzantısı hatta esasıdır diyebiliriz. Çünkü miras ile geçiş olmasa mülkiyet hakkı bu anlamını, bu önemini belki de kazanamaz. Bir malvarlığı edinildiğinde onun gerisinde yatan düşünce, yine onun kendi kuşağına aktarılmasıdır. En gerçek şey olan ölüm ile mülkiyet hakkını sona erdirirseniz mülkiyet hakkı tüm anlamını yitirir. Kişi ne zaman öleceğini bilmediği için o kadar fedakarlık yaparak edindiği bir mülkiyet hakkının belki de hiçbir şeye yaramayacağı düşüncesiyle onu edinmek motivasyonuna sahip olmayacaktır. Bu sebeple bazı yazarlar “miras hakkının olması mülkiyetin de esasıdır” diyerek bunu haklı olarak vurgulamış oluyor. Böylelikle miras hakkı tanınarak mülkiyet hakkı korunmuş, güçlendirilmiş oluyor ve tıpkı mülkiyetin anayasalarca korunan temel hak olması gibi miras hakkı da onun bir uzantısı olarak temel hak olarak korunuyor.
Miras Hukuku Bazı Ders Özetleri
- Miras Hukuku Nedir? Miras Hakkı Nedir?
- Türk Miras Hukukunun Özellikleri
- Miras Hukuku Sistemleri
- Miras Hukukundaki Kavramlar
- Miras Hukukunda Korunan Faaliyetler ve Yasal Mirasçılar
- Miras Hukukunda 1.Zümre (Altsoy)
- Miras Hukukunda 2.Zümre (Anne ve Baba)
- Miras Hukukunda 3.Zümre (Büyük Anne ve Büyük Baba)
- Zümre Sisteminin Sakıncaları ve Faydaları
- Zümre Dışı Mirasçılar
- Ölüme Bağlı Tasarruflar
- Şekli Anlamda Ölüme Bağlı Tasarruflar
- El Yazılı Vasiyetnameler
- Resmi Vasiyetnameler
- Sözlü Vasiyetnameler
Miras Hukuku Diğer Ders Özetleri İçin Tıklayınız.
Yorumlar (2)