1. Ana Sayfa
  2. 4.Sınıf

Şekli Anlamda Ölüme Bağlı Tasarruflar

Şekli Anlamda Ölüme Bağlı Tasarruflar
1

Şekli Anlamda Ölüme Bağlı Tasarruflar

Bütün ölüme bağlı tasarrufların yapılış şekline kanun koyucu önem vermiş ve ölüme bağlı tasarruf ehliyeti genel ehliyet kurallarından ayrıca düzenlenmiştir.
Ehliyet
Vasiyette
Madde 502- Vasiyet yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve onbeş yaşını doldurmuş olmak gerekir
Burada “vasiyet yapabilmek” ifadesi kullanılmıştır aslında söylenmek istenen “vasiyetname yapabilmek”tir. Vasiyetname yapmak için 15 yaşını doldurmuş olmak ve ayırt etme gücüne sahip olmak gerekir. Kısıtlılar için kanuni temsilcinin onayı gerekmiyor. Yaş şartı ve ayırt etme gücüyle beraber bir işlemin kurucu unsuru iradedir. Causası ölüm olan bir işlem yapma iradesi de bulunmalıdır, buna animus testemanti deniliyor. Yani causası ölüm olan bir işlem için bir irade olacak ve bu irade sağlam olacak. Eğer işlemin yapılmasında bir sakatlık varsa sonradan verilen icazet hiçbir şekilde o işlemi düzeltmez. Çünkü şekle bağlı bir işlem söz konusudur.
1- Vasiyetname
Vasiyetname M.K-m.531’den itibaren düzenleniyor. Kanun koyucu vasiyetnamelerin 3 tane türde düzenlenmesini öngörüyor:
  • El yazılı vasiyetname
  • Resmi vasiyetname
  • Sözlü vasiyetname (Kural olarak bizde bir hükmü yok)
2- Miras Sözleşmesi
Miras sözleşmesi, kanun koyucunun öngördüğü ikinci ölüme bağlı tasarruf türüdür. Bunun hukuki niteliği, adından da anlaşılacağı üzere sözleşmedir. Sözleşme olduğu için, vasiyetname gibi tek taraflı bir tasarruf değildir, iki taraflı bir tasarruftur. Ehliyete ilişkin olarak kanun koyucu m.503’te bir düzenleme getirmiştir;
Miras sözleşmesinde
Madde 503- Miras sözleşmesi yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak, kısıtlı bulunmamak gerekir.
Yani tam fiil ehliyetine sahip olma koşullarına atıfta bulunmaktadır. Miras sözleşmesinin şekli m.545’te belirtilmiştir.
Miras sözleşmesi
Şekli
Madde 545- Miras sözleşmesinin geçerli olması için resmî vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekir. Sözleşmenin tarafları, arzularını resmî memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar.

Miras Hukuku Bazı Ders Özetleri

Miras Hukuku Diğer Ders Özetleri İçin Tıklayınız.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorumla-Yargı Dağıt