Hukukumuza göre yasal mirasçılık şöyle ilerlemektedir:
- Zümre
- Zümre
- Zümre
2002’de yürürlüğe giren kanunumuzda önceki kanundan farklı olarak 4. zümre yoktur.
1.Zümre: Altsoy
Birinci zümre, TMK 495. Maddede düzenlenen altsoydur. Altsoydan kimi kastediyoruz?
Ç1, Ç2, Ç, T1, T2 altsoydur ve birinci zümreyi ifade etmektedir. İkinci fıkrada çocukların mirastan eşit olarak pay aldığını söyledik.
Ne kadar inerse insin yani torunun torunu gibi bir seviyeye inse de onlar da mirasçı olabilmektedir. Bir sınırı yok ama dikkat ederseniz şu tabloda eğer başka bir tasarruf yoksa çocukların payları 1/3, 1/3, 1/3 olacaktır. İkinci zümredekiler murisin ölümünde sağ olsalar bile ikinci zümreye bakmıyoruz. 1. zümrede sağ olanlar olduğu takdirde, tek bir torun olsa dahi anne ve babaya hiç miras payı gitmeyecektir.
Bu sistem eleştirilmektedir çünkü anne babanın miras payı sıfıra inmektedir, çocuğun vefatında anne babanın da miras payı alması gerektiği ileri sürülmektedir.
Birinci zümrede yer alan herkes, kendi zümresi açısından zümre başı sıfatına haiz olacaktır. Zümre başı eğer vefat ederse, halefiyet yine zümre içinde geçerli olmaktadır, zümre başının halefi kendi altsoyu olmaktadır. Yani burada Ç3’ün vefatı kendi çocuklarının mirasçılık haklarını doğurmaktadır. Ama T1 ve T2 kendi zümre başlarının yerine miras almaktadır. Bu sebeple Ç1=1/3, Ç2=1/3, T1=1/6, T2=1/6 miras payı alacaktır.
Bu tabloya göre Ç2=1/3, T3=1/3, T1=1/6, T2=1/6 miras payı alacaktır.
Hepsi miras bırakana derece olarak eşit yani hepsi torun olmasına rağmen miras payları değişebilmektedir. Bu da eski sistemin değiştirilen yönlerinden biridir.
Miras Hukuku Bazı Ders Özetleri
- Miras Hukuku Nedir? Miras Hakkı Nedir?
- Türk Miras Hukukunun Özellikleri
- Miras Hukuku Sistemleri
- Miras Hukukundaki Kavramlar
- Miras Hukukunda Korunan Faaliyetler ve Yasal Mirasçılar
- Miras Hukukunda 1.Zümre (Altsoy)
- Miras Hukukunda 2.Zümre (Anne ve Baba)
- Miras Hukukunda 3.Zümre (Büyük Anne ve Büyük Baba)
Miras Hukuku Diğer Ders Özetleri İçin Tıklayınız.