Türk Miras Hukukunun Temel Özellikleri
Emredici hukuk kurallarının oldukça fazla olduğu bir hukuk bölümünden bahsetmekteyiz.
Şekilci diyebileceğimiz bir hukuk bölümüdür.
Bir diğer özellik tip sınırlamasının olmasıdır. Örneğin vasiyetname yapacaksanız; bunun ölümden sonra hüküm ifade edilebilmesi için güvenli bir biçimde yapılması gerekir. Dönüp tekrar yapma olanağı olmayan düzenlemeler bulunduğu için kanun koyucu kanunda tipleri ve taşınması gereken nitelikleri açıkça ve emredici şekilde düzenlemiştir.
Bir diğer özelliğe değinelim. Borçlar hukukunu hatırlayın, örneğin bir sözleşmenin geçersiz olduğunu, geçerlilik koşullarını taşımadığı durumda onu bekleyen sonucu hükümsüzlük olarak adlandırıyorduk. Bir borçlar hukuku işleminin hükümsüzlüğü mahkeme kararıyla tespite bağlı değildir. Eğer işlem geçerlilik koşullarını taşımıyorsa hükümsüzdür ve bu hükümsüzlük herkes bakımından geçerli hale gelir. Eğer bir tartışma varsa tespit davasına konu olabilirdi. Hakimin verdiği karar bir tespit kararı olur. Hakim hükümsüzlüğü kuran bir karar vermez, tespit eder. Bunun diğer bir istisnası aklımıza gelmelidir. Evlilik de bir sözleşmedir. Ancak oradaki geçersizlik sebeplerinin varlığı halinde kamu düzeninin korunması bakımından kanun koyucu bu hükümsüzlüğü mahkeme kararına bağlamıştır. Butlan, mahkeme kararı ile hüküm ifade eder. Yoksa iki kişi karşı karşıya gelerek, “bu evlilik hükümsüzdür” diyemezler.
Şöyle bir şema ile ifade edelim;
- Aile Hukuku
Mahkeme kararıyla geçersizlik
- Borçlar Hukuku
Kendiliğinden geçersizlik
Mahkeme kararıyla geçersizlik
Miras hukukundaki geçersizlik halleri aile hukukuna benziyor, burada da mahkeme kararıyla geçersizlik doğuyor. Borçlar hukukunu unutacaksınız, tıpkı aile hukuku gibi düşüneceksiniz miras hukukundaki geçersizlik hallerini.
Miras hukukunda bir işlemin geçersizliğinin doğması o konuda verilmiş olan bir mahkeme kararına bağlıdır. Bu cümleyi sıklıkla tekrar edeceğiz. Bir adım daha ileri gidelim ve bu mahkeme kararı da sadece o davanın tarafları arasında etkili olmaktadır. Davanın tarafı olmayan taraflar için hala işlem geçerli olarak kalmaktadır.
Miras Hukuku Bazı Ders Özetleri
- Miras Hukuku Nedir? Miras Hakkı Nedir?
- Türk Miras Hukukunun Özellikleri
- Miras Hukuku Sistemleri
- Miras Hukukundaki Kavramlar
Miras Hukuku Diğer Ders Özetleri İçin Tıklayınız.