ÖZEL HUKUK – KAMU HUKUKU AYRIMI
Her ne kadar kamu hukuku-özel hukuk ayrımı, Roma hukukundan bu yana dile getiriliyor olsa da unutulmamalıdır ki, hukuk bir bütündür.
Özel hukuk ve kamu hukuku birbirinden kopuk değerlendirilmemelidir. Sadece oluşan durumları ait olduğu alanın özelliklerine göre yorumlamak, uyarlamak gerekir.
Kamu Hukuku
Kamu hukuku, taraflar arasında eşitliğin olmadığı, toplumun menfaatini gözeten devletin hukuki ilişkiye dâhil olduğu hukuk alanıdır.
Özel hukukun aksine, birbirine eşit v kendi menfaatini düşünen iki tarafın arasındaki ilişkilere değil; taraflardan birinin diğeri karşısında sahip olduğu kamu gücü nedeniyle eşitsizliğin kendi lehine bozulduğu ve kendi menfaatinden ziyade toplumun menfaatine hareket ettiği ilişkilere ilişkindir.
Kamu Hukukunun Temel Kavramı – Devlet
Devlet Kavramı
Devleti aşağıdaki 3 temel öğe oluşturur:
1. Ülke
2. İnsan Topluluğu
3. Egemenlik
Devlet, belli bir ülke üzerinde yerleşmiş, zorlayıcı yetkiye sahip bir üstün iktidar tarafından yönetilen bir insan topluluğunun meydana getirdiği siyasal kuruluştur. Ancak devlet sadece ne insan topluluğudur ne sadece iktidardır. Bunların ötesinde gözle görülüp elle tutulamayan soyut bir kavramdır.
Devletin Temel Amaç ve Görevleri
Anayasa Kavramı
Anayasa Md. 5: Devletin temel amaç ve görevleri, Türk Milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.