1. Anasayfa
  2. Miras Hukuku

Yasal Mirasçı – Saklı Paylı Mirasçı – Atanmış Mirasçı Ayrımı

Yasal Mirasçı – Saklı Paylı Mirasçı – Atanmış Mirasçı Ayrımı

Yasal Mirasçı – Saklı Paylı Mirasçı – Atanmış Mirasçı Ayrımı

Mirasçılıkları kanuna dayanan ve kanunda belirtilen koşulların oluşmasıyla kendiliğinden mirasçı olabilen kişiler yasal mirasçılardır. Yasal mirasçıların sahip olacağı mirasın içeriği ve miktarı kural olarak mirasbırakanın iradesine bağlıdır. Bir başka deyişle mirasbırakan dilediği kadar miras bırakır. Örneğin, mirasbırakan ölmeden önce bütün malvarlığını tüketebilir ve yasal mirasçılar buna engel olamaz.

Fakat kanun koyucu mirasbırakanın birtakım tasarruflarıyla bazı yasal mirasçıların mirasçılıklarının önüne geçilmesini engellemiştir. Bunlar saklı paylı (mahfuz hisseli) mirasçılardır. Saklı paylı mirasçılar, miras paylarının belirli bir bölümü kanun tarafından korunan yasal mirasçıları ifade eder. Mirasbırakan tüm malvarlığını başkasına bırakmış olsa bile bunlar kanunda belirtilen oranda kendilerine ayrılan hisseyi talep edebilmektedirler.

Atanmış mirasçı, mirasbırakanın ölüme bağlı tasarruf yoluyla mirasçı kıldığı kişidir. Atanmış mirasçılık çoğu kere yasal mirasçı olmayan kimseler için söz konusu olur. Sonuçları itibariyle atanmış mirasçı ile yasal mirasçı arasında bir fark yoktur. İkisi de doğrudan hak sahibi olurlar, ikisi de külli haleftirler ve ikisi de tereke borçlarından şahsen sorumlu olurlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.