Vergi İdaresi Nasıl Bilgi Toplar?

VERGİ İDARESİNİN BİLGİ EDİNME YOLLARI

1. Yoklama

Yoklama, vergi idaresinin yükümlüleri ve yükümlülükle ilgili maddi olayları, kayıtları ve konuları saptamaya yönelik araştırma işlemidir. Yoklamanın ne zaman yapılacağı ilgiliye bildirilmez; yoklama her zaman yapılabilir. Yoklama sonucu tutanak niteliğindeki yoklama fişine geçilir; bu fiş ilgili kişiye imzalatılıp bir nüshası da ona verilir.

2. İnceleme

Bu işlem, beyanların ve ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu sağlamak amacıyla yükümlünün defter kayıtları, belgeleri ve envanteri üzerinde yapılan derinlemesine bir araştırmadır. VUK’a göre incelemeye tabi olanlar, yasa ile öngörülen defter ve hesapları tutmak, evrak ve belgeleri muhafaza ve gerektiğinde ibraz etmek zorunda olan gerçek ve tüzel kişilerdir.

Kanun inceme yapmaya yetkili denetim elamanları olarak hesap uzmanları ve yardımcılarını, maliye müfettişleri ve yardımcılarını, gelirler kontrolörlerini, stajyer gelirler kontrolörlerini, ilin en büyük mal memurunu, vergi denetmenleri ve yardımcıları ile vergi dairesi müdürlerini saymıştır.

İnceleme sonucunda gerektiğinde vergilendirme ile ilgili olaylar ve hesap durumları tutanakla saptanır; varsa ilgililerin itirazları da bu tutanağa geçirilir. VUK 30. maddesine göre, inceleme elemanının raporunda belirtilen matrah farkı üzerinden, ayrıca takdir komisyonuna sevk etmeden, re’sen vergi tarh edilebilmektedir.

3. Arama

VUK’nunda düzenlenen arama, bir ihbar ya da inceleme sonucu vergi kaçırdığı yolunda kuvvetli belirtiler bulunan kişinin ve olayla ilgili bulunan üçüncü kişilerin nezdinde ve üzerlerinde vergi kaybı ve vergi suçuna ilişkin delillerin toplanması için yapılan bir araştırmadır. Arama yapmak için gerekli şartlar: İnceleme sonucu vergi kaçırdığına yönelik kuvvetli belirtiler olmalı, arama yapılmasına ihtiyaç olduğuna dair gerekçeli bir yazı yazılacak, sulh hukuk mahkemesi hakimliğinden karar alınacak. Veya ihbar olacak.

Arama için inceleme elamanının sulh yargıcından karar alması zorunludur. Kişinin üzeri olduğu gibi konutu ve işyerinin de arama kararı ve uygulaması kapsamına girdiği anlaşılmaktadır. Arama sonucunda el konulan defter ve belgeler en geç üç ay içinde incelenir. Haklı nedenler varsa sulh yargıcı bu süreyi uzatabilir. İnceleme ve arama sırasında denetim elemanınca belli vergi suçlarını oluşturan maddi unsurlar bulunduğu takdirde durum Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirilir. İhbar asılsızsa, ihbar edenin adı mükellefe bildirilir.

4. Bilgi Toplama

VUK 148. maddeye göre, “Kamu idare ve müesseseleri, mükellefler, mükelleflerle muamelede bulunan gerçek ve tüzel kişiler, Maliye Bakanlığının veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların isteyecekleri bilgileri vermeye mecburdurlar.”

Yasa, kamu hizmeti ifa eden kurum ve kuruluşlar dahil olmak üzere kamu idare ve müesseselerine ayrıca devamlı olarak bilgi vermek ödevini yüklediği gibi, sulh yargıcı, icra, nüfus ve tapu memurları, konsoloslar, muhtarlar, banka, banker ve şirketler ile emanet kabul eden gerçek ve tüzel kişilere de ölüm olaylarını ve intikalleri belli sürelerde vergi dairesine bildirme zorunluluğu getirmektedir.

Bilgi vermekten çekinme hakkına sahip olanlar yasada ayrıca belirtilmiştir. Buna göre, haberleşmenin gizliliği ilkesi gereği Posta, Telgraf ve Telefon İdaresi, mesleklerinin icrası nedeniyle öğrenip açıklamama yükümü altında bulundukları meslek sırrı dolayısıyla doktor, avukat gibi bir kısım serbest meslek erbabı ve CMK’un 125.maddesi kapsamına giren durumlar için bilgi verme yükümü geçerli değildir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.