TAPU SİCİLİNE EGEMEN OLAN İLKELER:
1-) Her taşınmaza ayrı sayfa açılma ilkesi ( Ayni sistem)
2-) Tescil ilkesi: Taşınmaz üzerinde ayni hak kurulabilmesi için tescil edilmesi gerekir. Yevmiye defterine kaydedildiği saat de ayni hak kazanır. Örnek: 10:06 da kaydedilyse ayni hak bu saat bu dk da kazanılır.
3-) Tescilin sebebe bağlılığı ilkesi: Hukuki sebep geçersiz ise ayni hakda geçersizdir. Örn: binanın 1. Katı çökerse 2. Katıda çökecektir. Hukuki sebep geçersizse yolsuz tescil oluyor. Tescil düzeltme davası açılabilir.
4-) Tapu siciline güven ilkesi: Bunun işletilebilmesi için 5 şart vardır.
- 3. Kişi olması gerekiyor.
- 3. Kişinin iyiniyetli olması gerekiyor.
- Ayni hak kazanması gerekiyor.
- Yolsuz tescile güvenmesi gerekiyor.
- Diğer geçerlilik koşullarının bulunması gerekiyor.
Örn: A ayni hak sahibi. B, A adına sahte vekalet düzenleyerek A nın taşınmazını C ye satıyor. A adına sahte vekalet düzenleyen B. A nın taşınmazını iyi niyetli C ye satıyor. Bu durumda C taşınmazın mülkiyetini kazanırmı?
C taşınmazın mülkiyetini kazanamaz. Yolsuz tescile değil, sahte vekalete güveniyor. Dolayısı ile C 2. Kişi oluyor. Bu nedenle C taşınmazın mülkiyetini kazanamaz. Eğer C adına yolsuz bir tescil yapılmış ise ve C de bu taşınmazı D ye satmışsa bu durumda D mülkiyet hakkını kazanmış olur. Çünkü D burada 3. Kişi olur ve Ayni hakkı kazanmıştır, yolsuz tescile güvenmiştir. Diğer geçerlilik koşullarını da var kabul edelim. 5 koşul tamamlanmış oldu.
5-) Açıklık ilkesi: Tapu sicilinin aleni olmasından bahsedilir. Fakat kanundaki ilgili madde de ilgili olduğunu kanıtladığı takdirde kişi sicilini görebilir.