1. Anasayfa
  2. Borçlar Hukuku (Özel)

Satış Sözleşmesinin Temel Unsurları (Öğeleri) Nelerdir?

Satış Sözleşmesinin Temel Unsurları (Öğeleri) Nelerdir?

Satış Sözleşmesinin Temel Unsurları (Öğeleri)

          Satış sözleşmesinin temel unsurları; satılan mal, satış parası ve bunların karşılıklı olarak değiştirileceğine ilişkin bir anlaşmanın varlığıdır. Bunlardan birisi bile eksikse satış sözleşmesi olmaz.

1) Satılan Mal

          Mal kavramıyla, taşınır ve taşınmaz niteliğindeki, nesnel varlığa sahip ve mülkiyetin konusu olmaya elverişli olan tüm eşya kastedilir.

          Satış sözleşmesinin konusu olan malın, sözleşmenin yapıldığı sırada mutlaka var olması ya da satıcının mal varlığında bulunması gerekmez. Satıcı bu malı ileride elde ederek alıcıya vermeyi üstlenmiş olabilir. Satıcı, malı herhangi bir biçimde elde ederek teslim etme olanağına sahipse, fakat yine de ele ederek teslimi gerçekleştirmemişse temerrüde düşer ve bunun sonuçları doğar.

2) Satış Parası (Bedel, Semen)

Bedelin bir miktar paradan oluşması gerekir. Eğer taraflardan biri bir mal teslimini, öteki taraf da buna karşılık bir miktar parayla birlikte bir şey teslimini üstlenmişse artık burada bir karma sözleşme söz konusudur.

Taraflar satış parasının miktarını, gabin olmadığı, hata-hile-tehdit olmadığı sürece serbestçe belirleyebilir.

Taşınır satış sözleşmesinde taraflar satış bedeli kararlaştırmasalar ve sadece “bedeli, malın tesliminde ödenecektir” gibi genel bir ifade kullansalar bile, satış parası siparişin ifa edildiği gün ve yerdeki ortalama piyasa fiyatı üzerinden kararlaştırılmış sayılır.

Taşınır satımından farklı olarak taşınmaz satımında, fiyatın belirlenebilir olması yeterli değildir. Taşınmaz satımı resmi biçime bağlıdır ve resmi satış senedinde sözleşmenin bir unsuru olarak fiyatın tamamının ya da yüzölçümü ve metrekare fiyatı gibi satış parasını belirlemeye yarayan ölçülerin belirtilmiş olması gerekir. Aksi halde sözleşme, bedelin yer almaması sebebiyle geçersizdir.

3) Anlaşma

          Satış sözleşmesinin kurulmuş sayılabilmesi için mutlaka malın teslimi ya da paranın ödenmesi gerekli değildir. Sözleşme bunlar yapılmaksızın da kurulur ancak sözleşmenin kurulmasıyla tarafların karşılıklı olarak birbirlerinden malı ve parayı isteyebilme hakları doğar.

          Taraflardan biri, sözleşmeden veya kanundan doğan sonra ödeme hakkına sahip değilse, kendi borcunu yerine getirmediği sürece karşı tarafın borcunu ödemesini isteyemez. İstemesi için kendi borcunu ödemiş ya da ödemeye hazır olduğunu bildirmiş olmalıdır. Aksi halde ödemezlik defi ile karşılaşır.

          Yargıtay’ın yerleşik kararlarına göre, aksi kararlaştırılmamışsa, satımın peşin olarak yani malın teslimi anında yapılmış olduğu esastır. Satıcı, malı teslim etmesine rağmen bedeli almadığını yani satımın veresiye veya taksitle yapıldığını iddia ediyorsa, bunu ispatlamalıdır. Satıcı satışın veresiye veya taksitle yapıldığını ispatlarsa, alıcı bedeli ödediğini ispatlamalıdır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.