1. Anasayfa
  2. 1.Sınıf

Medeni Hukuk (Aile Hukuku) Pratik-6

Medeni Hukuk (Aile Hukuku) Pratik-6
Photo by Suzy Hazelwood on Pexels.com
1

OLAY

Bay K akıl zayıflığı sebebiyle kısıtlanarak vesayet altına alınmıştır. Bay K’nın vasisi Bay V, Bay K’ya ait yüklü menkul kıymetlerin tamamını satarak paraya çevirmiş ve eline geçen parayı kendi ihtiyaçları için harcamıştır.

SORU

Bay V’nin yaptığı işlemin geçerli olup olmadığını açıklayıp Bay K’nın zarara uğraması halinde zararın giderilmesi ile ilgili olarak başvurabileceği imkanlara ilişkin kendisine yapacağınız önerileri belirtiniz.

CEVAP

Geçerlilik:

MK. m. 462/f.2  göz önünde tutulmalıdır. Bu tarz bir işlem için söz konusu düzenleme uyarınca vesayet makamının izni gereklidir. İznin verilmemesi işlemin geçersizliğine yol açar. Olayda bu husus açık değildir. Bu yüzden vesayet makamının izninin bulunmaması ihtimalinde işlem geçersiz olmalıdır.

Sorumluluk:

Bay K’nın uğradığı zarardan öncelikle vasisi Bay V sorumludur. Bununla birlikte Devlet de Bay K’nın uğradığı zararlardan ikinci derecede sorumludur. Yine vesayet makamının kusurlu olması halinde (işleme kusurlu bir şekilde izin vermişse), devletin kendisine rücu edebileceği hatırlanmalıdır. Ne var ki bu sorumluluk, doğrudan Bay K’nın başvurabileceği bir yol değildir.

Medeni Hukuk Bazı Pratik ve Test Çalışmaları

Diğer Pratik ve Testler İçin Tıklayınız.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Sizin bu konudaki yorumunuz nedir?