Bildirimli Fesihte Yöntem / İş Hukuku
break(great for any design)

Bildirimli Fesihte Yöntem

İşveren, fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Feshin açık ve kesin bir şekilde yapılması gerektiği için, şarta bağlı olarak yapılması mümkün değildir. Diğer taraftan, işveren, bildirdiği sebeple bağlıdır, bunu sonradan değiştiremez. Fesih bildirimi makul bir süre içerisinde yapılmalıdır. Yazılı yapılmayan veya sebebi açık ve kesin bir şekilde belirtilmeyen fesih, geçersizdir.

Feshin geçerliliği için bir diğer şart, işçinin savunmasının alınmasıdır. Bir işçinin iş sözleşmesi, hakkındaki iddialara karşı savunması alınmadan feshedilemez. Savunma alınmadan yapılan bildirimli fesih, geçersizdir. Yargıtaya göre, savunma fesih bildiriminden önce alınmalı ve işçiye savunmasını yapmasına yetecek kadar bir süre tanınmalıdır.

Savunma alma zorunluluğu, işçinin yetersizliği veya davranışlarından kaynaklanan fesihlerde gereklidir; işletme veya işin gereklerinden kaynaklı fesihlerde savunma alma zorunluluğu yoktur.

İş güvencesi kapsamına girmeyen işçilerin iş sözleşmelerinin bildirimli fesihle sona erdirilmesinde de fesih bildiriminin yazılı şekilde yapılması gerekir. Fakat burada öngörülen yazılı şekil geçerlilik şartı değil, ispat şartıdır. Dolayısıyla, iş güvencesi kapsamına girmeyen işçilerin iş sözleşmelerinin sona erdirilmesi için yapılacak fesih bildiriminin yazılı olmaması, feshin geçerliliğini etkilemez.

Ragıp Karakuş, “İş Hukuku Ders Notu”, s. 56, www.ragipkarakus.com (19.09.2021).

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.