Aile Hukukunda Geçerli Olan İlkeler
a) Birlik İlkesi: Evlilik birliği, gelip geçici bir beraberlik değildir. Bu birliğin üçüncü kişilerce de bilinmesi istenir; bu nedenle bu birliğin dışa karşı tek bir isimle (aile isimle) çıkması ve tanınması gerekir.
b) Süreklilik İlkesi: Asıl olan ailenin ölümle sona ermesidir. Fakat bu süreklilik mutlak değildir. Boşanma sebepleri, butlan sebeplerinin varlığı halinde de bu süreklilik sona erdirebilir.
c) Zayıfların Korunması İlkesi: Bu kapsamda kadın ve çocukların korunmasına ilişkin hükümler verilebilir.
d) Düzenleme Serbestisinin Bulunmaması: Aile hukukunda irade özgürlüğüne yer verilmez. Taraflar, aile hukukunda serbest iradeleri ile kanunda düzenlenmemiş hukuki ilişkiler yaratamazlar. Örneğin kanunda öngörülmeyen boşanma sebeplerinin kendi aralarında bir anlaşma ile kararlaştıramazlar. Taraflar, kanunda öngörülen kuralları değiştiremezler. Örneğin kanundaki emredici kuralın aksine kocanın karısının soyadını taşımasına ilişkin bir anlaşma yapamazlar.
e) Devletin Müdahalesi İlkesi: Evlenme akdinin resmi evlendirme memuru önünde yapılması veya boşanmanın sadece hâkim kararı ile gerçekleşmesi gibi.
f) Eşitlik İlkesi: Kural olarak, kadın erkek eşitliği tanınmıştır. Örneğin boşanma sebepleri karı ve koca için aynıdır.