İSTİHKAK DAVASI
Davacı: Prosedürün durumuna göre alacaklı veya üçüncü kişi
Davalı: Prosedürün durumuna göre üçüncü kişi veya alacaklı
Görevli Mahkeme: İcra mahkemesi
Yetkili Mahkeme: Takibin yapıldığı yer ya da Hacizli malın bulunduğu yer
Süresi: Prosedürün durumuna göre 7 gün.
İspat Yükü: Üçüncü kişinin üzerinde. (ispat açısından özel düzenleme mevcuttur) İstihkak davası genel hükümlere göre incelenir ve basit yargılama usulüne tabidir. Bu davada ispat açısından özel bir düzenleme mevcuttur. Üçüncü kişi malı ne surette edindiğinin yanında, malın hangi hukuki sebeple borçlunun elinde bulunduğunu ispat etmesi gerekir.
Bu davada icra mahkemesi diğer işlerinden farklı olarak, her türlü delille değerlendirme yapar ve dolayısıyla verdiği karar maddi anlamda kesin hüküm teşkil eder. Mahkemenin bu konuda verdiği kararlar hakkında yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilebilir.
İstihkak davası sonuçlanmadan, takibin ertelenmesine karar verilmediği durumlarda, mal satılıp paraya çevrilmiş ise dava bedel üzerinden devam eder. İstihkak davası devam ederken mal hakkında satış isteme süresi işlemez. Dava devam ederken haciz kalkarsa dava konusuz kalır.
İstihkak davasının konusu oluşturan haklar oluşturur;
- Kuvvetlendirilmiş kişisel haklar
- Alacaklar
- Sınırlı ayni haklar
- Mülkiyet
Davanın reddi: Mahkemenin bu kararı ile haciz kesinleşir. Daha önce takibin ertelenmesine karar verilmiş ise bu dava dolayısıyla alınması geciken miktarın %20’sinden aşağı olmayan tazminata üçüncü kişi mahkum edilir. (talep konusu öğretide tartışmalı)
Davanın kabulü: Davanın kabulü halinde üçüncü kişinin iddiası yönünde karar verilir. Üçüncü kişi lehine, alacaklı kötü niyetli olması şartıyla alacaklı %15’den aşağı olmayan tazminata mahkum edilir.