HUKUKİ İŞLEMLERİN GENEL ŞARTLARI
Bir hukuki işlemin kurulabilmesi ve geçerli olabilmesi için belli şartların oluşmuş olması gerekir.
- Ehliyet: bir kimsenin geçerli bir biçimde hukuki işlem yapabilmesi için öncelikle ehliyet sahibi olması gerekir. Hak ehliyeti, kişinin hak sahibi olabilmesi ve borç altına girebilmesi demektir. Hak ehliyetine sahip olanlar hukuk dilinde kişi olarak anılır. Bugünkü hukukumuzda herkes, tam ve sağ doğmak şartıyla hak ehliyetine sahiptir. Hak ehliyeti olması hukuki işlem için yeterli değildir. Hukuki işlem ehliyeti, kişinin kendi fiil ve iradesiyle geçerli bir biçimde hukuki işlemler yapabilmesi, haklar edinebilmesi ve borç altına girebilmesi demektir. Bunun için de kişinin, kural olarak belli bir yaşı tamamlaması, ayırt etme gücüne sahip olması, ve kısıtlı olmaması gerekir.
- Hukuki İşlem Yapma İradesi:Hukuki işlemin kurucu unsuru irade açıklamasıdır. İrade açıklaması yoksa hukuki işlem yoktur. İrade açıklaması kişinin iç dünyasındaki duygu ve düşünceleridir. Bunların açığa vurulması gerekir. Sarih (açık) ve zımni (kapalı) olarak irade açıklaması hukuki işlemi başlatabilir. Hukuki işlemin geçerli olabilmesi için açıklanan irade beyanı sağlıklı bir biçimde oluşmalıdır.
- İrade ile Beyanın Birbirine Uygun olması ve İradede bozukluk olmaması:
Hukuki işlemin geçerli olabilmesi için gerekli olan şartlardan biri de irade ile beyanın birbirine uygun olmasıdır. Şayet bir kimse televizyon satın almak isterken buzdolabı almışsa bu hukuki işlem geçerli olacak mıdır sorusu tartışmalıdır.