Asli edim yükümünün muhtevasına göre sözleşmelerin tasnifi
Borçlar Kanunu’nun özel hükümlerinde yer alan sözleşme tipleri bu kritere göre düzenlenmiştir.
1 – Temlik Borcu Doğuran Sözleşmeler
Bir hakkın kesin olarak başkasına devrine yönelmiş olan sözleşmelerdir. Bir hakkın devri borcunu doğurur. Satış sözleşmesi, bağışlama sözleşmesi, mal değişim sözleşmesi.
2 – Kullandırma Sözleşmeleri
Bu sözleşmeler bir şey veya hakkın kullanılmasının geçici olarak devri amacıyla kurulur. Kullandırma ivaz karşılığında ise, kira; ivazsız ise, kullanım ödüncü söz konusu olur.
3 – İşgörme Sözleşmeleri
Bu sözleşmede taraflardan birinin edimini işgörme, bir beşeri faaliyet teşkil eder. Hizmet, vekalet sözleşmeleri bu gruba girer. Bu sözleşmelerde edim fiili-edim sonucu ayrımı önem taşır.
4 – Saklama Sözleşmeleri
Bu sözleşmeler bir şeyin saklanması edimini ihtiva ederler. Vedia, usulsüz tevdi, ardiye, otelci ve hancıya tevdi sözleşmeleri bunlara örnek olarak gösterilebilir.
5 – Teminat Sözleşmeleri
Bu sözleşmelerin konusu, bir borcun ifasını temin, bir tehlikenin üstlenilmesi veya bir sonucun taahhüdüdür. Kefalet ve Garanti.
6 – Sonuçları az çok talih ve tesadüfe bağlı sözleşmeler
Bu sözleşmelerde, taraflardan biri diğerine belirli bir şartın gerçekleşmesi halinde bir edimde bulunmayı taahhüt eder. Kumar ve bahis, sigortalar.
7 – İrat Sözleşmeleri
Bununla taraflardan biri diğerine bir iratta bulunmayı taahhüt eder. Kaydı hayatla irat ve ölünceye kadar bakma sözleşmesi
8 – Şirket Sözleşmesi
Bu sözleşmelerler iki veya daha çok kimse ortak bir amaca erişmek için emek ve servetlerini birleştirmeyi borçlanırlar. Bunlardan adi şirket TBK’da, ticari şirketleri TTK’da düzenlenmiştir.