KORKUTMA(İKRAH)
Hukuka aykırı bir şekilde yapılan tehditle, istenilen irade beyanının karşıda kötülüğe maruz kalacağı kanısı ile elde edilmesidir. Korkutmadan söz edilebilmesi için gerekli şartlar şu şekildedir:
a. İradesi sakatlanan taraf bir tehdide maruz kalmış olmalıdır.
b. Yapılan tehdit, ağır ve yakında gerçekleşecek bir tehlikenin mevcut olduğu kanısını uyandırmalıdır. Baskın görüşe göre, gerçekleşecek tehlikenin ağırlığı subjektif, kişiye göre değerlendirilir.
c. Tehditte belirtilen tehlike, karşı tarafın şahsına veya yakınlarına yönelik olmalıdır. Tehlike, kişinin kişilik haklarına veya mal varlığına yönelik olabilir.
d. Tehdit hukuka aykırı olmalıdır. Bir hakkın veya kanunî yetkinin kullanılacağı tehdidinin tehdit olunan için yarattığı güç durumdan aşırı menfaat elde etmek üzere yararlanılmışsa yapılan tehdit yine hukuka aykırıdır.
Örnek: Ev sahibinin sözleşmeyi fesih hakkını kullanacağını öne sürerek kira bedelinde aşırı zam yapması
e. Sözleşme, tehdidin yarattığı korku sonucu yapılmış olmalıdır.
Korkutmanın Sözleşmeye Etkisi
Taraflardan biri, diğerinin veya üçüncü bir kişinin korkutması sonucu bir sözleşme yapmışsa, o sözleşmeyle bağlı değildir. Aldatmadan farklı olarak, üçüncü kişinin yaptığı korkutmayı bundan yararlanan taraf bilmese hatta bilmesi gerekmese bile, işlemin hükümsüzlüğü ileri sürülebilir.
Korkutmayı üçüncü kişi yapmış ve korkutulan korkutma sebebiyle sözleşmeyi iptal etmişse, hakkaniyet gerektirdiği takdirde karşı tarafın zararını tazminle yükümlüdür. Ancak elbette ki ödediği tazminatı kendisini korkutan kişiye rücu ettirmesi mümkündür.