KOŞULLU SALIVERİLME NEDİR?
Koşullu salıverilme, mahkum olduğu hürriyeti bağlayıcı cezanın kanun tarafından öngörülen kısmını iyi hal ile geçirmiş olan hükümlünün, konulan şartlara uymadığı takdirde geri alınması koşulu ile hükümlülük süresinin tamamını bitirmeden merciince alınacak kararla salıverilmesini ve bu şekilde normal yaşama dönmesini sağlayan bir kurumdur.
KOŞULLU SALIVERİLMENİN ŞARTLARI NELERDİR?
1) Koşullu salıverilmeden yararlanabilmek için mahkumun kurumdaki infaz süresini iyi halli olarak geçirmesi gerekir.
2) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar 30 yılını, müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar 24 yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkum edilmiş olanlar cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler. Terör suçundan dolayı hüküm giyenler bundan yararlanamaz.
KOŞULLU SALIVERİLMENİN SONUÇLARI NELERDİR?
1) Koşullu salıverilme ile ceza sona ermemekte, sadece cezanın başka bir şekilde infazına geçilmektedir. Devlet hükümlüyü cezalandırmaktan vazgeçmemekte, deneme süresi içerisinde kendisine yüklenen yükümlülüklere uyması şartıyla salıvermektedir.
2) Deneme süresinin sonuna kadar hükümlünün yükümlülüklerine uyması ve suç işlememesi halinde, ceza mahkumiyeti infaz edilmiş sayılacaktır. Aksi durumda koşullu salıverilme kararı geri alınır; hükümlü yeniden cezaevine alınır ve geri kalan cezası aynen çektirilir.
3) Bu sürenin sonuna kadar, yani bihakkın tahliye tarihine kadar, hükümlünün asıl cezadan kaynaklanan yoksunluk ve ehliyetsizlikleri devam eder.