Taşınmaz Satışında Muvazaa
Tarafların, 3. Kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerini yansıtmayan görünürde bir hukuki işlem yapması; ancak yapılan bu hukuki işlemin aralarında sonuç doğurmayacağını kararlaştırmalarına muvazaa denir. Şartları
- 1) 3. Kişileri aldatmak amacıyla yapılan ve tarafların iradesini yansıtmayan görünürde işlem.
- 2) Bu işlemin aralarında geçerli olmayacağını öngören muvazaa anlaşması
- 3) Tarafların gerçek iradesini yansıtan gizli işlem (Bu varsa nispi muvazaa, yoksa mutlak.)
En çok görülen hal, satış parasının gerçek miktardan düşük ya da fazla gösterilmesi sonucu bedelde muvazaa denilen durumun ortaya çıkmasıdır. Bu durumda nispi muvazaa yoluna gitmek; işlemi bütünüyle hükümsüz saymayıp gerçek bedelin ödendiği gizli işlemi geçerli sayarak; eksik ödenen vergi ve harçları rayiç değeri üzerinden cezalı olarak tamamlatmak gerekir.
İşlem taşınmaz satışı şeklinde gösterilmiş ancak aslında bağışlama iradesi varsa; satış sözleşmesinin geçersiz sayılması ve bağışlama sözleşmesinin yapıldığı kabul edilmelidir. Ancak taşınmazın devrine sebep olan işlemlerin kanuni şekle uygun olması emredicidir. Taşınmaz satış sözleşmesi ise bağışlama sözleşmesinin şekil şartlarına sahip değildir. Yargıtay, satış söz. muvazaa yüzünden, arkadaki bağışlama ise şekil eksikliğinden geçersizdir diyor. Ortada hiçbir işlem kalmıyor.