1. Anasayfa
  2. Anayasa Hukuku

Şekli ve Organik Anlamda Kanun Nedir?

Şekli ve Organik Anlamda Kanun Nedir?

Şekli ve Organik Anlamda Kanun Nedir?

Kanun, devletin yaptığı yasama faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıkan ve toplumun bütününe yönelik olarak düzenleyici nitelikte olan hukuk kurallarına verilen genel bir isimdir. Kanunlar, Türkiye’de TBMM tarafından çıkarılır ve yürürlüğe girer. Şekli ve organik anlamda kanun olmak üzere iki çeşit kanun vardır.

Şekli Kanun Nedir?

Şekli kanun, Türkiye Anayasası’nın 87. maddesinde tanımlandığı şekliyle TBMM tarafından çıkarılan ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren kanunlardır. Şekli kanunlar, yasama faaliyetinin sonucunda ortaya çıkan ve Anayasa’nın belirlediği usul ve esaslara uygun olarak hazırlanan kanunlardır. Bu kanunlar, devletin tüm organları ve vatandaşlar tarafından uygulanmak zorundadır.

Organik Kanun Nedir?

Organik kanun ise, Türkiye Anayasası’nın 87. maddesinde belirtilen şekli kanunların dışında kalan ve Anayasa’nın belirlediği usul ve esaslarla hazırlanan kanunlardır. Organik kanunlar, Anayasa’nın belirlediği konularda düzenleme yapmak üzere TBMM tarafından çıkarılır. Bu kanunlar, Anayasa’nın belirlediği konularda ve belirli bir amaca yönelik olarak hazırlanır.

Organik kanunlar, şekli kanunların aksine sadece belirli bir konuyu düzenler ve bu konuda yürürlükte olan şekli kanunları değiştiremez. Organik kanunlar, devletin tüm organları ve vatandaşlar tarafından uygulanmak zorundadır.

Sonuç

Kanun, devletin yaptığı yasama faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıkan ve toplumun bütününe yönelik olarak düzenleyici nitelikte olan hukuk kurallarına verilen genel bir isimdir. Türkiye’de kanunlar, TBMM tarafından çıkarılır ve yürürlüğe girer. Şekli kanunlar, Anayasa’nın belirlediği usul ve esaslara uygun olarak hazırlanırken, organik kanunlar belirli bir konuyu düzenlemek üzere hazırlanır. Her iki kanun türü de devletin tüm organları ve vatandaşlar tarafından uygulanmak zorundadır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Maddi Anlamda Kanun Nedir?
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.