Ceza Hukukunda Af Nedir? Affın Çeşitleri

AF NEDİR?

Af, kesinleşmiş veya kesinleşecek cezaların yetkili devlet organınca azaltılması veya tamamen kaldırılmasıdır. Diğer bir ifadeyle af, suç oluşturan fiiller için ceza vermek hakkını ortadan kaldıran, verilmiş cezaların kısmen veya tamamen infazını önleyen hukuki tasarruftur. Anayasanın 87. maddesi, TBMM’nin genel ve özel af ilanına yetkili olduğunu düzenlemiştir. AF İŞLEMİNE ATIFET İŞLEMLERİ DE DENİR.

AFFIN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

1) Genel Af: TCK 65/1 hükmüne göre “Genel af halinde; kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar.” Genel af, tüm suçlar için söz konusu olabileceği gibi, belirli bazı suçlar için de söz konusu olabilir. Bunun tek sınırı, orman suçlarıdır. Af kapsamına giren suçlar hakkında kamu davası açılmamışsa, artık açılmaz. Kamu davası açılmış olanlar hakkında düşme kararı verilir. Fail sanki bu suçu hiç işlememiş kabul edilir.

2) Özel Af: TCK m. 65/2 hükmüne göre “Özel af ile hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine son verilebilir veya infaz kurumunda çektirilecek süresi kısaltılabilir ya da adli para cezasına çevrilebilir.” Özel af, kişisel ve toplu özel af olmak üzere iki şekilde gerçekleşir.

3) Cumhurbaşkanınca Af: Anayasa m. 104 ile Cumhurbaşkanına af yetkisi verilmiştir. Buna göre Cumhurbaşkanının bu af yetkisi; sürekli hastalık, sakatlık, kocama durumlarında uygulanabilir. Cumhurbaşkanı, Adli Tıp’tan alınan rapora göre hareket edecektir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.