ÖNERİ (İCAP)
Zaman itibariyle önce yapılan, karşı tarafa sözleşme yapmak üzere yöneltilen irade beyanıdır. Genele veya özele yöneltilmesi mümkündür. Eğer irade beyanı, sadece bir müzakereye girişmek amacıyla açıklanıyorsa, öneri değil öneriye davet söz konusudur.
“Öneren önerisi ile bağlı olmama hakkının saklı olduğunu açıkça belirtirse veya işin özelliğinden ya da durumun gereğinden bağlanma niyetinde olmadığı anlaşılırsa, öneri kendisini bağlamaz.”(TBK Madde 8/f.1)
“Fiyatını göstererek mal sergilenmesi veya tarife, fiyat listesi ya da benzerlerinin gönderilmesi, aksi açıkça ve kolaylıkla anlaşılmadıkça öneri sayılır.”( TBK Madde 8/f.2 )
Malın bedeli gösterilerek sergilenmesi genele yapılmış bir öneri sayılır ancak malın kendisi değil resmi, filmi veya modeli fiyat gösterilerek sergilenirse, ortada bir öneri yoktur. Bunların öneri sayılması, özel olarak belli bir kişiye veya kişilere gönderilmesi ile mümkündür.
“Ismarlanmamış bir şeyin gönderilmesi öneri sayılmaz. Bu şeyi alan kişi, onu geri göndermek veya saklamakla yükümlü değildir.”( TBK Madde 7)
İlan yoluyla ödül sözü verme dışında genele yapılmış bir ilânı öneri sayan hüküm yoktur. Bu bakımdan, bir gazetede, bir televizyon yayınında veya bir internet sitesinde bedeli belirtilse dahi yapılan satım yahut hizmet ilânları öneri değil, ancak öneriye davet sayılabilir. Ancak sanal ortamda sergilenen ve satılan mal, bilgisayara indirilebilecek dijital bir program ise doğrudan sergilenmiş sayılır ve öneri hükmü kazanır.
Sözlü arttırma veya eksiltmeye başvuran kimsenin bu davranışı, aksi kararlaştırılmamış ise, esas itibariyle, orada hazır bulunanlara yapılmış bir öneriye davettir.