1. Anasayfa
  2. Ceza Muhakemesi Hukuku

İddia Makamı Nedir?

İddia Makamı Nedir?

İddia Makamı Nedir?

İddia makamı, suç işlendiği ve yargılamaya konu olan davada, suçun işlendiğini iddia eden taraf olarak tanımlanabilir. Bu taraf, genellikle savcıdır ve kamu adına hareket eder. İddia makamı, suçun işlendiğini kanıtlamakla yükümlüdür ve bu nedenle delil toplama, tanıkların ifadelerini almak ve diğer adli işlemleri yapmakla görevlidir.

İddia makamı mağdur olan kişi de olabilir ve suçlunun cezalandırılması için mahkemeye dava açar ve suçun işlenmesine dair kanıtları sunar. Savcı, bu kanıtların yeterli olduğunu düşündüğünde, suçlu olarak görülen kişiyi yargılamak üzere mahkemeye sevk eder. Mahkeme, iddia makamının sunmuş olduğu delilleri değerlendirir ve suçlu bulursa, cezalandırmaya karar verir.

Türkiye’de, iddia makamı olarak genellikle savcılar görev yapar. Savcılar, suçun işlendiğine dair delilleri toplar ve bu delilleri mahkemeye sunar. Savcılar, suçluların cezalandırılması için gerekli adli işlemleri yaparlar ve suçlu olarak görülen kişilerin yargılanmasını sağlarlar.

Sonuç olarak, iddia makamı suçun işlendiğini iddia eden taraf olarak tanımlanır ve genellikle savcılar tarafından temsil edilir. İddia makamı, suçun işlendiğine dair delilleri toplar ve mahkemeye sunar. Türkiye’de de savcılar iddia makamı olarak görev yaparlar ve suçluların cezalandırılması için gerekli adli işlemleri yaparlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.