Hukukta “İlahi Emir” Teorisi
Hukuk ve Adalet kavramları tarih boyunca çeşitli teorilerle temellendirilmeye çalışılmıştır. Bunlardan biri de İlahi Emir Teorisidir.
İlahi emir teorisinin savunucuları, adaletin ve aslında ahlakın bütününün, Tanrı’nın yetkili emri olduğunu iddia ederler. Örneğin cinayet yanlıştır ve cezalandırılmalıdır çünkü Tanrı böyle söylemektedir. Teorinin bazı versiyonları insanlıkla olan ilişkisinin doğası gereği, diğer versiyonlar Tanrı’nın iyiliğin kendisi olduğu ve söylediklerini yapmanın herkesin çıkarına olacağından dolayı Tanrı’ya itaat edilmesi gerektiğini ileri sürer.
Euthyphro adlı diyaloğunda Plato’nun, İlahi emir teorisi hakkında bir düşüncesi bulunur. Euthyphro dileması adı verilen düşüncesi su şekilde ilerler: “Tanrı tarafından verilen emir iyi olduğu için mi Tanrı tarafından emir verilmiştir, yoksa verilen emir Tanrı tarafından verildiği için mi iyidir?” Çünkü eğer ikincisi doğru ise adalet keyfi bir durum olabilir; eğer birincisi doğru ise ahlak Tanrı’nın üzerinde bir düzeyde olabilir, bu da onu ahlaki bilgi açısından sadece taşıyıcı durumuna getirir. Immanuel Kant ve C. S. Lewis tarafından iki bağlamda popüler olan bir yanıt, nesnel bir ahlakın varlığının Tanrı’nın varlığını ifade ettiğinin veya tam tersini iddia etmenin tümüyle geçerli olduğudur.