1. Anasayfa
  2. 2.Sınıf

Ceza Hukukunda “Etkin Pismanlık” Nedir? Etkin Pişmanlık Örnekleri

Ceza Hukukunda “Etkin Pismanlık” Nedir? Etkin Pişmanlık Örnekleri

ETKİN PİŞMANLIK

Suçun bütün unsurları ile tamamlandıktan sonra failin suç yolunda ilerlemekten dönmesine etkin pişmanlık denir. Etkin pişmanlık yalnızca suç tamamlandıktan sonra belli suçlar bağlamında cezayı kaldıran ya da azaltan KİŞİSEL BİR NEDENDİR.

Türk Ceza Kanununda etkin pişmanlık ilgili genel bir hükümle değil ilgili olduğu suç tiplerinde özel olarak- ayrıca- belirtilmiştir. ( m. 93, m. 168, m. 316-2, m. 274 vs. )

Örn: İlayda güzelliğini kıskandığı Yasemin e haddini bildirmek istemektedir. Yasemin in iş yerine erken geldiği bir gün onun yüzüne KEZZAP dökmüştür. ( Kasten yaralama ) Yasemin in acı çektiğini gören İlayda çok üzülmüş ve yaptığına pişman olmuştur. Hemen Yasemin e yardım etmiş yüzünü su ile yıkamış ve en yakın bir hastanede ilk müdahalenin yapılmasını sağlayarak yüzünde iz kalmasına- daha az iz kalmasına neden olmuştur. Bu durumda suç kezzap atma fiili ile tamamlandığı için Yasemin in bundan sonraki eylemi ETKİN PİŞMANLIKTIR.

Örn: A aralarından husumet bulunan Verasettin i yaralamak için onun tek başına dolaştığı bir günü kollamış ve bir gece vakti elinde sopa ile ona yaklaşmış ve hıncını alıncaya kadar ona vurmuştur. Daha sonra Verasettin in acı çektiğini görerek bu duruma çok üzülmüş ve onu alıp hastaneye götürmüş ve daha ağır sonuçların meydana gelmesine engel olmuştur. Bu halde de etkin pişmanlık söz konusudur.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.