Avrupa Birliği Hukukunun Özellikleri
Birliğe üye ülkelerin kendi hukukları olmakla birlikte en üstte Avrupa Birliği Hukuku yer almaktadır. Birlik tüzükler, direktifleri yönergeler çıkararak hukuki düzenlemeler koymaktadır. Bu kaynaklardan tüzükler birliğe üye ülkelerde direkt uygulama alanı bulurken, diğerlerinin taraf devletlerce iç hukuklarına aktarılması gerekir.
Birliğin Kurumları: Avrupa Parlamentosu, AB Konseyi, Komisyon, AB Adalet Divanı, Avrupa Merkez Bankası, Sayıştay’dır.
Her kurum, antlaşmalarla öngörülen amaçlara ve usullere uygun olarak, kendisine verilen yetkilerin sınırları içerisinde hareket eder. Kurumlar kendi arasında işbirliği yaparlar. Yukarıdaki kurumlar dışında, bu kurumların oluşturduğu alt kuruluşlar vardır. Bunlar uzmanlaşmış kuruluşlardır.
Birlik Hukukunun Temel Prensipleri
Birlik Hukukunun Birliği: Toplulukları oluşturan üç temel antlaşma fonksiyonel birlik fikrini geliştirmiştir.
Birlik Hukukunun Özerkliği: Birlik kavramı, birliğin yanı sıra yetkilerin ve görevlerin ayrılması prensibine dayanır.
Birlik Hukukunun Doğrudan Uygulanabilirliği /Doğrudan Etkisi: Ulusal otoritelerin müdahalesi olmada doğrudan birlik hükümlerine dayanarak hakların kazanılması doğrudan uygulanabilirliği ifade etmektedir. Doğrudan uygulanabilirliğin sonucu olarak vatandaşlar, kendi ulusal mahkemeleri önünde birlik hukuku kurallarına dayanan taleplerde bulunabilirler.
Birlik Hukukunun üstünlüğü: Birlik hukuku ve uluslararası hukukun çatışması durumda birlik hukuku uygulanır. Çünkü birlik hukuku uluslar üstü niteliktedir.