İhtiyati Tedbir Kararına Karşı Konulması / Medeni Usul Hukuku

İhtiyati Tedbir Kararına Karşı Konulması

Yokluğunda Tedbir Kararı Verilen Karara İtirazı

Kendisi dinlenmeden aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilen taraf, ihtiyati tedbir kararına itiraz edebilir. Bunun nedeni “hukuki dinlenilme” hakkıdır. İtiraz bir kanun yolu değildir. Dinlenen taraf bu konudaki tüm itirazlarını dinlendiği aşamada mahkemeye bildirmelidir. İtiraz teknik anlamda bir kanun yolu olmayıp hukuki dinlenilme hakkını tanıyan özel bir hukuki çaredir. Tedbirin uygulanması sırasında karşı taraf hazır bulunuyorsa tedbirin uygulanmasından, hazır bulunmuyorsa tedbirin uygulanmasına ilişkin tutanağın tebliğinden itibaren bir hafta içerisinde tedbire itiraz edebilir.

Aleyhine tedbir kararı verilen taraf ya da kararın uygulanması ile açıkça menfaati ihlal edilen üçüncü kişiler de başvurabilir. Üçüncü kişiler tarafından süre tedbirin öğrenilmesinden itibaren başlamaktadır. Bir haftalık süre hak düşürücü süredir.

Kanunda itiraz sebepleri olarak; ihtiyati tedbiri şartlarına, mahkemenin yetkisine ve teminata itiraz olarak bir belirleme yapılmıştır. İtiraz bir dilekçe ile ve gerekçe ve sebepleri delillerle somut olarak belirtilmek zorundadır.

İtiraz edilmiş olması kural olarak tedbirin uygulanmasına engel olmaz ve tedbirin icrasını durdurmaz. Ancak mahkeme itiraz üzerine geçici olarak tedbirin uygulanmasını durdurabilir. İtiraz kabul edilirse ihtiyati tedbir kararı değiştirilebileceği gibi tamamen de kaldırılabilir. İtiraz hakkında verilen karar karşı kanun yoluna başvurulabilir. Burada belirtilen kanun yolu “istinaftır”

Durum ve Şartların Değişmesi Sebebiyle İhtiyati Tedbire İtiraz

Durum ve şartların değişmesi sebebiyle itiraz imkânından, tedbir kararı verilirken ister dinlensin isterse yokluğunda karar verilsin, aleyhine tedbire karar verilenin de yararlanması mümkündür. Hatta daha önce itiraz etmiş olsa bile taraf bu imkândan yararlanır. 

Burada tedbir kararı verilirken tedbirin haklılığı artık tartışılmamakta, şartların değişip değişmediği incelenmektedir. Bu itirazda tedbiri değiştirerek uygulanmasına devam edilebileceği gibi, tedbirin tamamen değiştirilmesine de karar verilebilir.

Bu şekilde itiraza menfaati ihlal edilen üçüncü kişilerde başvurabilecektir. Ancak bu sebeple yapılan itiraz nedeniyle mahkemenin verdiği karara karşı kanun yoluna başvurulamaz. Bu sebeple yapılan itiraz başvurusunda zorunluysa duruşma da yapabilir ancak mutlaka gerekli değildir.

Teminat Karşılığı Tedbirin Değiştirilmesi veya Kaldırılması Talebi

Aleyhine tedbir kararı verilen taraf veya hakkında tedbir kararı uygulana kişiler, mahkemeye başvurup teminat göstererek tedbirin kaldırılmasını ve ya değiştirilmesini isteyebilirler. Bu taraflar arasında menfaat dengesinin sağlanması için getirilmiştir. Bu şekilde tedbir talep eden kişinin muhtemel zararlarının önüne geçilmesi sağlanacaktır. Bu hükümden sadece aleyhine tedbir kararı verilen taraf değil, tedbir sebebiyle menfaati ihlal edilen üçüncü kişiler de yararlanır.

Mahkeme yeterli inceleme sonunda, yeterli bir teminat karşılığınsa tedbiri tamamen kaldırabilir veya değiştirebilir. Mahkemenin bu konuda takdir hakkı vardır. Teminat miktarını mahkeme belirleyecektir. Şüphesiz bazı durumlarda teminat ne kadar büyük gösterilirse gösterilsin, tedbirin kaldırılmasında sakınca olabilir.

Mahkemenin teminat karşılığı tedbirin değiştirilmesi veya kaldırılması hakkında vereceği karar karşı kanun yoluna başvurulamaz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.