Senetle İspat Zorunluluğu
Belli bir miktarın (2.590 TL) üzerindeki hukuki işlemler, senet ile ispat edilmek zorundadır. Bunun yanında miktar ve değerine bakılmaksızın senede bağlı olan her çeşit iddiaya karşı ileri sürülen iddialar da yine senetle ispat edilmek zorundadır. Yani bu tür hukuki işlemler tanıkla ispat edilemez.
Senetle ispat yükümlülüğüne ilişkin kurallar kamu düzenine ilişkin olmadığından senetle ispatı gereken hallerde taraf tanık dinlemek isterse hâkim diğer tarafa senetle ispat zorunluluğu hakkındaki hükümleri hatırlattıktan sonra karşı tarafın açık iznini alarak tanık dinletebilir. Hâkimin diğer tarafa, iddianın aslında senetle ispatlanması gerektiği konusundaki hatırlatması da taraf yol göstermek anlamına gelmez.
Bir hakkın doğumu, düşürülmesi, devri, değiştirilmesi, yenilenmesi, ertelenmesi, ikrar ve itfası amacıyla hukuki işlemlerin yapıldıkları zamanki miktar veya değeri 2.500 TL geçtiği takdirde senetle ispatlanması gerekir. Bu hukuki işlemlerin miktar veya değeri, ödeme veya ibra gibi bir nedenle 2.500 TL nin altına düşse bile senetsiz ispatlanamaz. Senetle ispat zorunluluğu sadece hukuki işlemler içindir. Hukuki işlem sayılmayan hususlar örneğin haksız fiille, maddi vakıalar her türlü delille ispat edilebilir.
Bir hizmet sözleşmesinde işçi, edimi olan işi gördüğünü her türlü delille ispat edebilirken, işveren ödemeyi senetle ispat etmelidir. Çünkü işin yerine getirilmesi hukuki bir fiildir, bunun senetle ispatına gerek yoktur. Ancak ödeme borcu sona erdiren bir sebep olduğundan ancak senetle ispatlanmalıdır.
Bir sözleşme senet ile ispat ediliyorsa, sözleşmeye ilişkin diğer çekişmeli vakıalar da senet ile ispat edilmek zorundadır.
Objektif dava yığılmasında talepler ayrı ayrı ele alınıp hangi ispat yöntemini kullandığımız belirlenecektir.
İhtiyari dava arkadaşlığında da ispat sınırı ayrı ayrı değerlendirilir.
Kısmi dava durumunda da dava edilen kısım sınırı geçmezse bile yine senetle ispat edilmesi zorunludur.