Rızai Akitler / Şirket Akdi
Şirket akdinin kurulabilmesi için iki yada daha fazla kişinin emek yada mallarını birleştirmesi ve bunları meşru bir kazanca yönlendirmek için iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamaları gerekirdi. Ortakların hepsinin sorumluluğu vardır. Şirkette ortaklar birbirlerini tanıyarak seçtiklerinden dolayı taraflar yalnızca kendi işlerinde gösterdikleri dikkat ve ihtimamı göstermekle yükümlüdürler. Burada sorumluluk ölçütü diğer akitlere göre daha hafiftir.
Her ortak şirketin amacına varmaya yönelen işlemi tek başına ifa edebilir, yani şirketi tek başına temsil edebilir. ancak doğrudan temsil olmadığı için muamelenin hükümleri yalnız o ortağı ilgilendirir, yani sadece o ortak borç altına girer veya alacaklı olur. 3.kişiler yapılan sözleşmeden dolayı şirkete veya diğer ortaklara dava açamazlar, yalnızca sözleşmeyi yapan ortağa dava açabilirler. Muameleyi yapan ortak elde ettiklerini şirketin diğer ortaklarına hisseleri oranında devretmelidir. Muameleyi yapan ortak yaptığı masrafları ve uğradığı zararları diğer ortaklardan alabilir.
Şirket ortakların varlığına tamamen bağlı olduğundan her hangi bir ortağın ayrılmasıyla ortaklık ve şirket sona erer. Ayrıca şirket belirlenen amaç elde edilince ve bir süre belirlenmişse bu sürenin bitmesiyle de sona erer. Şirket sona erince elde edilmiş mallar üzerindeki müşterek mülkiyet sona ermez. Bunun için akitten doğan davadan ayrı olarak müşterek mülkiyetin izalesi davasının açılması gerekir. Bu dava sonunda her ortak payı nispetinde mal alır.