1. Anasayfa
  2. 1.Sınıf

Örf ve Adet Hukukunun Türleri (Genel-Özel)

Örf ve Adet Hukukunun Türleri (Genel-Özel)

Örf ve Adet Hukukunun Türleri

1) Genel: Sadece belli bir yörede genel olarak uyulması gerektiği yolunda inanış etkisine sahip örf ve âdet kuralları da örf ve âdet hukuku kuralı sayılabilirler.

2) Özel:
a) Belli Mesleklerde Olan
b) Belli Bölgelerde Olan

Yöresel ve Ticari Örf ve Adet Kuralları:

Kanun koyucunun kural içi boşluklarda yollama yaptığı örf ve âdet kuralları çoğu zaman yöresel örf ve âdet kurallarıdır. Kanun koyucu bazen de ticari örf ve âdet kurallarına yollama yapar. Bunlar sadece ticari ilişkileri düzenleyen örf ve âdet kuralları olduğu için özel örf ve âdet hukuku kurallarının bir alt türü olarak da nitelendirilebilirler. Ticari örf ve âdetler yerel ya da yaygın olabilirler, hatta uluslararası bir nitelik de taşıyabilirler.

Not: Medeni Hukuk’un alt dalı olan Borçlar Hukuk’unun bir uzantısı sayılan Ticaret Hukuku alanında örf ve âdet kurallarının çok önemli bir rolü vardır. Şöyle ki, Ticaret Hukuku’na ilişkin bir hukuki sorunu çözecek olan hâkim yazılı ticari hükümler arasında önündeki soruna uygulayabilecek bir çözüm bulamazsa, Medeni Kanun veya Borçlar Kanunu’ndaki genel hükümlerden önce ticari örf ve âdet Hukuk’una bakmak zorundadır.

Hatta tarafların iradelerinin yorumunda ticari teamül dahi göz önünde bulundurulur ki, ticari teamülden kast edilen, manevi unsurun varlığının tereddüt konusu olduğu, dolayısıyla henüz örf ve âdet hukuku kuralı sayılamayan örf ve âdetlerdir.

3) Devlet Yaptırımı – Hukuki Unsur

Bu unsurdan anlaşılan da örf ve âdet kuralının devlet desteğine sahip olmasıdır. Bir başka ifade ile bu örf ve âdete aykırı davranışın devlet tarafından bir yaptırıma tabi tutulması ve bu kurala uymanın zorunlu olduğuna ilişkin bir kanun emrinin, mahkeme kararının ya da idari makamların bir kararının bulunması gerekir. Bu noktada katı olmamak, örf ve adet kuralının, hukukun ilgi alanı içinde kalmasını ve devlet desteğini alabilecek kalitede olmasını aramak yeterlidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.