1. Anasayfa
  2. Ders Özetleri

Muhasebenin Türleri Nelerdir?

Muhasebenin Türleri Nelerdir?

MUHASEBENİN TÜRLERİ

Muhasebenin temeli ve amacı aynı olmakla birlikte, işletmelerin çeşitleri ve faaliyetleri ile amaçlarının farklı olması, farklı muhasebe türlerini ortaya çıkarmıştır. Örneğin, mal alım satımı ile uğraşan bir işletmenin (ticaret, pazarlama işletmesi) muhasebesi ile üretim yapan bir işletmenin (üretim, sanayi işletmesi) muhasebesi, işletmelerin faaliyetlerinde ve işlemlerinde farklılık olduğu için aynı olmayacaktır. Üretim yapan bir işletmede muhasebe kayıtları, sadece mal alıp satan işletmede yer alan alış ve satış gibi işlemlere ait kayıtlar değil; bunun yanında üretimi yapılan mamulün maliyetini saptamak için üretimde kullanılan hammadde, malzeme ve işçilik gibi üretim unsurlarına ait kayıtları da içerir (Gücenme, 1996, s.11).

Para ile ifade edilebilen işlem ve olayları kaydeden, sınıflandıran, raporlayan ve yorumlayan muhasebenin, farklı üç bölümü bulunmaktadır. Bunlar finansal muhasebe (genel muhasebe), maliyet muhasebesi ve yönetim muhasebesidir (Özulucan, 2005, s.8-9).

Genel Muhasebenin görevi; işletmenin varlıklarını sermayesini ve borçlarını belirlemek, bunlarla işletme faaliyetlerinden dolayı meydana gelen artış ve azalış yönündeki değişmeleri izlemek ve işletme faaliyetlerinin sonucunu ortaya koymaktır. Genel Muhasebe, finansal muhasebe olarak da ifade edilmektedir. Bunun yanında işletmelerin faaliyet konularına göre Genel Muhasebe; Banka Muhasebesi, Otel Muhasebesi, Sigorta Muhasebesi, İnşaat Muhasebesi, Tarım İşletmeleri Muhasebesi vb. olarak uzmanlık muhasebeleri şeklinde de olabilmektedir.

Maliyet Muhasebesinin görevi; üretilen mal ve hizmetin üretim maliyetini saptamak, maliyet kontrolü sağlamak, başarı değerlemek ve elde edilen bilgiler ile planlama yapmak ve yönetimin alacağı kararlara yardımcı olmaktır. Maliyet muhasebesi üretim yapan işletmeler için söz konusu olan bir muhasebe türüdür.

Yönetim muhasebesi ise; genel muhasebe ve maliyet muhasebesinin ürettiği bilgileri, yönetim kararlarına yönelik olarak derleyen ve kullanan muhasebe dalıdır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.