MUHASEBENİN TANIMI:
Muhasebe, bir örgütün kaynaklarının oluşumunu, bu kaynakların kullanılma biçimini, örgütün işlemleri sonucunda bu kaynaklarda meydana gelen artış veya azalışları ve örgütün finansal açıdan durumunu açıklayan bilgileri üreten ve bunları ilgili kişi ve kuruluşlara ileten bir bilgi sistemidir.
Kuruluş şekli ve büyüklüğü ne olursa olsun, işletmelerdeki eylemin çoğu bir kıymet hareketine neden olur. Mali işlemler olarak nitelendirilebilecek bu işlemler, işletmenin varlık ve kaynak oluşumlarını etkiler. Sürekli olarak tekrarlanan mali nitelikteki işlemlere ilişkin verilerin toplanıp işlenerek işletme ile ilgili kişi, grup veya ve kuruluşların yararına sunulması gerekir. Bu görevi yerine getiren organizasyon ise, muhasebe’dir.
Herhangi bir disiplinin bilim olabilmesi için gerekli olan kanun, kural, teori, yöntem ve ilke muhasebede de mevcuttur. Bu nedenle muhasebe başlı başına bir bilim’dir (Sürmen, 2002, s.9). Muhasebe sadece defter tutma ve işletme sahibinin hesabı olarak yorumlamamak gerekir.
Arapçadaki sayma ve aritmetik anlamındaki “Hisab” kelimesinden türetilmiş olan muhasebe, mali nitelikte işlemleri ve olayları para ile ifade edilmiş şekilde kaydetme, sınıflandırma, özetleyerek rapor etme ve varılan sonuçları yorumlayarak ticari kişiliğin sahiplerine, yöneticilere ve bu kişilikte ilişkisi bulunan diğer kimselere, amaçlarına uygun, faydalı bilgileri sağlayan bilim, sanat ve tatbikatıdır şeklinde de tanımlanmıştır (Sevilengül, 2007, s.9).