1. Anasayfa
  2. 3.Sınıf

Mahkeme Kayıtları Dosya ve Tutanaklar / Medeni Usul Hukuku

Mahkeme Kayıtları Dosya ve Tutanaklar / Medeni Usul Hukuku

Mahkeme Kayıtları Dosya ve Tutanaklar

Mahkeme Kayıtları

Mahkeme kayıtları yazı işler tarafından tutulur ve tutulan bu dosyalar ve belgeler yazılılık ilkesinin bir görünümüdür. Diğer mahkeme kayıtları belirli bir süre saklanırken, mahkeme kararları herhangi bir süreye bağlı olmadan saklanır.

Elektronik ortamda işlem yapılması halinde süre mesai saati sonunda değil, gün sonunda bitiğinden daha fazla işlem yapmak mümkün olmaktadır.

Dosyalar

Dosyalar üzerinde dava numarası yazılarak mahkeme kalemince tutulur. Dosyanın başka bir mercie gönderilmesi gerektiğinde hâkim re’ sen veya talep üzerine belgenin aslı yerine onaylı suretinin gönderilmesine karar verebilir.

Dosyayı gösteren her bir belgeyi gösteren bir dizi listesi (fihrist) konmalıdır. Taraflar ve fer’i müdahil dosyayı zabıt kâtibinin gözetiminde inceleyebilir. Gizli belgelerin incelenebilmesi hâkimin açık iznine bağlıdır.

Tutanaklar

Davaya ilişkin yapılan tüm yargılama işlemleri ve iki tarafın açıklamaları hâkim tarafından zabıt kâtibi aracılığıyla tutanağa geçirilir. Hâkim yargılamayı yönetmekle birlikte tarafların önem verdikleri ve ısrarla tutanağa geçirmesini istedikleri hususları göz ardı etme yetkisine sahip değildir.

Tutanaklar duruşma sonunda hâkim ve zabıt kâtibi tarafından derhal imzalanır. Ayrıca tanık, bilirkişi ifadeleri ile tarafların sulh kabul ve feragatlerine ilişkin tutanaklar okunur ve imzalatılır. Ön inceleme, tahkikat ve yargılama işlemleri ancak tutanakla ispat olunabilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.