1. Anasayfa
  2. YouTube

KPSS Nasıl Kazanılmaz? Plan-Rutin-Verimlilik Taktikleri

KPSS Nasıl Kazanılmaz? Plan-Rutin-Verimlilik Taktikleri
0

Biraz Sohbet Edelim..

Düzenli, güvenceli bir iş için KPSS’ye her yıl milyonlarca insan giriyor.. Hele ki İçinde bulunduğumuz çift yıllarda bu sayı çok daha artıyor… Bu sınavın önemine vs. çokta değinmeye gerek yok..

Malumunuz bu sınav herkese eşit zorlukta değil yani “herkes 70 üstü yapınca kazanacak” diye bir şey yok bazı branşlar daha rahat kazanbilirken bazı branşlarda puanlar 90 altına bile düşmüyor..Yine de ne olursa olsun bu sınavı kazanabilirsiniz

Son yıllarda Kamuya personel alımı sayıları ciddi oranda düştü.. Ancak dediğim gibi bu sınavı kazanamayacağınız anlamına gelmiyor.

Size kendi sürecimden bahsetmek istiyorum..Bendeniz de İnşaat Mühendisi olarak bu sınava girdim ve kazandım..

Üniversite stajlarımın birini özel bir fimada site inşaatında diğerini kamuda karayollarında yaptım.. bu sayede hem yapı-yol hem devlet-özel sektör farkını görerek kendime hangisi benim için uygun sorusunu sordum…her iki sektöründe uygun yanları vardı..ikisine dair de planlar oluşturdum..

KPSS’ye girdiğimde üniversite 3. Sınıftaydım.yani 3.sınıfa başlarken o yılın çok daha verimli geçmesi gerektiğini düşündüm… KPSS B Planımdı aslında

Çift anadal yapmayı düşündüm.. detaylarını belki başka bir videoda değinirim  çift anadal başvuru mu yaptım ve b planı olarak başvurum kabul edilmezse Açıköğretimde Kamu Yönetimine yazılayım ve KPSS sınavına çalışayım dedim.. her halükarda temel plan çok çalışmaktı..

Çift anadal açıklandı 1.yedektim… o defteri kapattım Açıköğretime yazıldım… abimin daha önceden aldığı kpss kitaplarını önüme koydum o sıra bir gazete kpss eğitim seti veriyordu içinde ders videolarının olduğu cdler vardı.. kupon biriktirmeye başladım.. ve o setide aldım çalışmalarımda çok faydası oldu hatta en önde o vardı.. Dershane vs. yazılmadım.. abimin kitapları ve gazete kuponu ile aldığım eğitim seti… bunların dışında 1-2 kitap ve deneme aldım tüm masrafım belkide 100 tl nin altında kalır.

O yıl bir alışkanlık kazandım her gece uyumadan önce 1 gün sonrasını planlıyordum.. bu en az yarım saat bazen de 1 saatimi alıyordu.. Planlamam günün her saatini her şeyini kapsıyordu.. Bir kere erken kalkcaktım..plan sadece çalışmayı değil dinlenmeyi bazı ailevi veya özel  işleri de kapsıyordu..Kendime uygun bir metod bulmuştum.. o güne kadar rehber hocalarından herkes aynı reçete olan şeylerden değildi… mesela çok fazla ders karıştırmayın öğüdüne uyumuyordum belki günde 5-6 değişik ders çalışabiliyordum..mesela rehberlik hocalarının molaları fazla uzun tutmayın sözlerine de kulak asmıyordum.. molalarım çok uzundu hatta dersten bile uzundu çoğu zaman… kendimi masaya derslere alıştırma sürecine 2 saatlik planlanan dilimin ilk 40 dksı çalışma sonraki 1 saat 20 dk sı dinlenme şeklindeydi..ve en yoğun çalıştığım dönemde bile yani sınava son zamanların kalıdğı sıra bile 3 saatlik döngülerin ilk 2 saati ders son saati dinlenme şeklindeydi..burda bu planda aslında bir büyü vardı benim için ben 10 dk molalı ders planlarıyla bu planlardan daha fazla çalışamıyordum.. İntegrali hatta katlı integrali türevi anlıyordum ama bu matematiği anlamıyordum.. çok dinlenerek çalışılacak zamanı çalmıyor aksine onu daha da anlaşılır daha da verimli hale getiriyordum.. Ve çalışmaktan sıkılmıyordum.. günde bu şekilde ortalama 6 saat çalışıyordum.. bi yandan İnşaat Mühendisliğine gidiyor ve Aöf ye çalışıyordum.

Çalışmalarım sayesinde Üniversite derslerinde takılmadan sınavları geçtim. Hatta o yıl bölümü 2. Bitirdim. Açıköğretimde o yıl onur derecesi aldım ve kpss de kendimi atayacak puanı aldım.. Yani kazandım.

KPSS nasıl kazanılmaz ? sorusunun cevabı yaptıklarımın tersini yaparsanız kazanamazsınız? Peki ben naptım akşamları planlayıp sabah erken kalkıp ders mi çalıştım yani bundan dolayı mı kazandım… Hayır zaten pek çoğunuz bunu yapıyorsunuz? Kazanmamın sebebi Planlama, hayatı rutin hale getirme, Verimli olma..

Planladım.. Bütüne baktığımda başarılı olma kazanma istedim.. ne yapmam lazım hergün çok çalışmam lazım bunun için her akşam bir sonraki günü planladım..

Rutin oluşturdum… Planlama eyleminin kendiside bir rutindi bunu yanı sıra Hergün ne olursa olsun en geç 12 de yatağa gidicem uyucam en a 7 saat uyumalıyım.. her gün en geç 8’de uyanmalıyım.. diye uykumu rutine geçirdim..

Verimli Olma… zaten verimli olma iyi bir planlama ve iyi bir rutinden geçiyor.. bunlar tamamsa planımı ve rutinimi verimli olacak şekilde yapmalıydım… Zihnim bir göl gibi akışa bırakayım dersem mesafe katedemiyorum.. Bir nehir gibi olsa akışa bıraksam çokta planlamasam bile yol katederim.. ama ben plan yapmalıyım çünkü plan yapmasam nereye varacağım meçhul muhtemel savrulurum yol katetmem sürüklenirim… kendimi hareket ediyorum diye kandırırım… Çok çalışmalıyım ama çalışırken odaklanmayı arttırmam için zihnimi bazen tıkanıklığını gidermek için uzun molalar vermeliyim ve molalarımı da planlamalıyım.. beni gerçekten dinlendirmeli ve yeni derse hazırlamalı.. Leyla ile mecnunu izliyordum… bu da bir çeşit rutin olmuştu bana.. derslerle savaşmıyordum 2 dersten fazla üstüste aynı dersi  çalışmıyordum… dersi değiştiriyordum… hani rehberlik hocaları buna karşı…. ama bana bu uygun mesela tarihte, matematikte sıkıldım niye ısrarla onunla uğraşıp verimi düşüreyim dersi değiştirip başka bir derse baktığımda çalışmam daha etkili oluyordu.

Sizlerde eğer KPSS çalışma sürecini iyi hale getirmek bu sayede KPSS Yİ kazanmak istiyorsanız size özgü bir plan size özgü bir rutin ve bunlarla size özgü bir verim oluşturun… bunların neler olduğunu biraz deneye yanıla çokcada kendinizi yorumlayarak bulabilirsiniz..

KPSS Plan, Rutin, Verim oluşturulmadan kazanılmaz..

Ben buralardayım… Kalın sağlıcakla..

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Sizin bu konudaki yorumunuz nedir?