KONULARINA GÖRE KAMU HİZMETLERİ
1. İdari Kamu Hizmetleri
Geçmişten bu yana, geleneksel olarak devlet tarafından yürütülen ve iktisadi, sosyal ve bilimselteknik-kültürel nitelikli olmayan tüm kamu hizmetleridir. Kamu hukuku normlarına tabi olarak yürütülürler. (Ör. bayındırlık, eğitim, sağlık, tapu hizmetleri)
2. İktisadi Kamu Hizmetleri
Özel sektörün yeterince güçlü olmadığı zamanlarda ortaya çıkan ve piyasa şartlarında rekabet ilişkisi içerisinde yapılan kamu hizmetlerdir. Son dönemde özel sektörün güçlenmesiyle birlikte sayıları oldukça azalmıştır. (Türkiye’de TCDD)
İktisadi kamu hizmetleri, işleyişleri ve dış ilişkileri yönünden esas itibariyle özel hukuk kurallarına tabiidirler. Bu kamu hizmetlerinin de kanunla veya kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanılarak bir idari işlemle kurulmuş olması, mallarının devletçe sağlanması ve kamu malı sayılması, hizmetlerin asıl amacının kar elde etmek değil, toplumsal ihtiyaçları karşılamak olması işleyiş ve dış ilişkiler yönünden özel hukuk hükümlerine tabi tutulmuş olan iktisadi kamu hizmetlerine belli ölçüde kamu hukuku kuralları uygulaması neticesini doğurmuştur.
3. Sosyal Kamu Hizmetleri
Sosyal devlet anlayışının gereği olan, yoksullara yardım, işsizlere iş bulma gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alanına giren, özellikle 2. Dünya Savaşından sonra gelişmeye başlayan çalışma düzenine ve sosyal güvenliğe ilişkin faaliyetlerdir. Burada da iç ilişki kamu hukukuna, dış ilişki özel hukuka tabidir. Sosyal kamu hizmetlerinde, sosyal yarar iktisadi kamu hizmetlerine göre daha belirgin olduğundan bu kamu hizmetlerinde uygulanan kamu hukuku kuralları, iktisadi kamu hizmetlerine göre daha yoğundur.
4. Bilimsel-Kültürel-Teknik Kamu Hizmetleri
Başlangıçta klasik kamu hizmetleri içinde yer almakla birlikte, sonrasında maliyetleri ve nitelikleri gereği ayrıca daha esnek kurallara göre yürütülmesi gerektiği düşünülen faaliyetlerdir. Her birinin kendine özgü ayrı bir statüsü vardır. Örneğin, üniversiteler, TÜBİTAK, DT, DOB…