1. Anasayfa
  2. 3.Sınıf

İsticvap / Medeni Usul Hukuku

İsticvap / Medeni Usul Hukuku

İsticvap

İsticvap, özellikle ikrar elde etmek için tarafların kendi aleyhine olan hususlarda mahkemece sorguya çekilmesidir. Tarafların her dinlenilmesi isticvap değildir. İsticvap için çağrılan taraf çağrıldığı duruşmaya gelmezse, sorulan vakıaları ikrar etmiş sayılır. İsticvap olunacak kişi bizzat tarafın kendisidir. Avukat isticvap edilemez. Tüzel kişiler adına temsil yetkisine sahip olan kişiler isticvap edilirler.

İsticvap Usulü

Mahkeme kendiliğinden veya taraflardan birisinin talebi üzerine isticvaba karar verebilir. İsticvabına karar verilen kimseye bizzat davetiye gönderilir. Bu davetiye de isticvaba geçerli bir özrü olmaksızın gelmediği taktirde vakıaları ikrar etmiş sayılacağı ihtar olunur. İsticvap olunacak kimsenin bizzat gelmesi gerekir. Ancak isticvap olunacak kişi il dışında oturuyor ve bulunduğu yerde aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yolu ile isticvap yapılma imkânı yoksa istinabe yoluyla isticvap olunur. Hastalık, engellilik gibi durumlarda bizzat gelemeyecek olan isticvap olunacak kişi bulunduğu yerde de isticvap olunabilir.

İsticvap olunacak kişi mahkemenin izni olmadıkça yazılı notlar kullanamaz. Avukat isticvapta yardım edemez. Tarafın isticvabı tarafın bir tür tanıklığıdır. İsticvap sonunda tarafın bir vakıayı ikrar emesi durumunda artık o vakıa çekişmeli olmaktan çıkar ve ispatı gerekmez.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.