İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçlar
İş sözleşmesinin sona ermesinin özel sonuçlarını ve özellikle kıdem tazminatını aşağıda detaylıca ele alacağız. Fakat öncelikle iş sözleşmesinin sona ermesinin genel sonuçlarına kısaca değineceğiz. Bu bağlamda, iş sözleşmesinin sona ermesinin genel sonuçları şu şekilde sıralayabiliriz:
Sözleşmeden Doğan Borçların Muaccel Hale Gelmesi: İş sözleşmesinin sona ermesiyle, sözleşmeden doğan bütün borçlar muaccel hale gelir.
İade Yükümlülüğü: İş sözleşmesinin sona ermesiyle, taraflardan her biri, diğerinden veya üçüncü bir kişiden diğerinin hesabına, hizmetle ilişkili olarak almış olduğu şeyleri geri vermekle yükümlüdür.
İşçinin Ücretinin ve Diğer Çıkarlarının Tam Olarak Ödenmesi: İşveren, iş sözleşmesi sona eren işçinin ücreti ile diğer çıkarlarını tam olarak ödemek zorundadır. Ayrıca işveren, iş sözleşmesinin sona erme tarihi itibariyle işçinin kullanmadığı yıllık ücretli izni
varsa bunun karşılığını para olarak ödemelidir.
İşçinin İşsizlik Sigortasından Yararlanması: İşsizlik Sigortası Kanunu’nda öngörülen koşullar oluşmuş ise işçi işsizlik sigortası yardımlarından yararlanabilir.
Cezai Şart: Eğer sözleşmede kararlaştırılmış ise sözleşmesinin sona ermesi taraflardan birinin diğerine cezai şart ödemesine de yol açabilir. Fakat, iş sözleşmelerine sadece işçi aleyhine konulan ceza şartı geçersizdir.
Ragıp Karakuş, “İş Hukuku Ders Notu”, s. 66, www.ragipkarakus.com (19.09.2021).