İş Sözleşmesinin Şekli
Sözleşme özgürlüğü ilkesinin bir sonucu olarak, iş sözleşmesi, kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tabi değildir. Ancak, aşağıdaki durumlarda iş sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması gerekir:
- Süresi 1 yıl veya daha uzun süreli iş sözleşmeleri,
- Çağrı üzerine çalışmaya dayalı iş sözleşmeleri,
- Uzaktan çalışmaya dayalı iş sözleşmeleri,
- Takım sözleşmesi ile oluşturulacak iş sözleşmeleri,
- Geçici iş ilişkisi,
- 14 yaşını doldurmamış işçilerle yapılacak sözleşmeler.
İş sözleşmesi her ne kadar şekle tabi olmasa da; işverenin işçiye yazılı bir belge verme yükümlülüğü vardır. Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç 2 ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. İş sözleşmesi 2 aylık süre dolmadan sona ermiş ise, bu bilgilerin en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur. Süresi 1 ayı geçmeyen belirli süreli sözleşmelerde yazılı belge verme yükümlülüğü yoktur.
Yargıtay, kanunda yazılı şekilde yapılması belirtilen iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılmaması halinde geçersiz olmayacağını; yazılı şekil şartının geçerlilik şartı değil, ispat şartı olduğu yö-nünde kararlar vermiştir. Bu konuda öğretide de görüş birliği yoktur
Niteliği itibariyle bir iş sözleşmesi olmasa da, alt işverenlik sözleşmesinin de alt işverenle asıl işveren arasında yazılı şekilde yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
Ragıp Karakuş, “İş Hukuku Ders Notu”, s. 26, www.ragipkarakus.com (19.09.2021).