TEMSİL
Temsil, hukuki bir işlemi bir kişinin başka bir kişi adına ve hesabına yapması ve işlemin hukuki sonuçlarının bu kişi üzerinde doğmasını sağlamasıdır. Temsil kurumunda Temsil edeni (TE), temsil olunanı (TO), üçüncü kişiyi ise (Ü) şeklinde ifade edeceğiz.
Dolaylı Temsil
(TE), hukuki işlemi (TO) için yaptığından söz etmeksizin (Ü) ile hukuki işlemi kendi adına yaptıktan sonra bu işlemden doğan hak ve borçları (TO)’ya naklederse, vasıtalı temsil veya dolaylı temsil söz konusu olur. Dolaylı temsilci hukuki işlemi kendi adına fakat başkası hesabına yapmaktadır. TBK’nın düzenlediği anlamda temsilin dışında kalır, kanunda düzenlenen temsil aslen doğrudan temsildir.
Doğrudan Doğruya Temsil
Temsilci (TE)’nin, üçüncü kişi (Ü) ile hukuki işlem yaparken, bu işlemi temsil olunan (TO) adına ve hesabına yapması ve bu işlemden doğan hak ve borçların doğrudan doğruya (TO)’ya ait olması halidir. Sadece temsil dendiğinde bu tür temsil kastedilir. Kural olarak bütün hukuki işlemler temsil yoluyla yapılabilse de bazıları bu kurala istisna teşkil eder:
Evlenmede irade beyanının yapılması, vasiyetname yapmak
Bununla birlikte, kişiye sıkı sıkıya bağlı haklarda da hakların kullanılmasına izin verme yetkisi temsilciye bırakılamaz ancak karar verildikten sonra bunun kullanılması ile ilgili işlemler bırakılabilir.
Örnek: Boşanmaya karar veren kimsenin avukata başvurması