Teknolojik aletler hızla gelişiyor. Bu aletlerin önem listesinin başında ise telefon, tablet ve bilgisayarlar vardır. İlk üretildiklerinde pek çok alet gibi tuşluydular. Fakat hızla gelişen teknoloji ile birlikte dokunmatik ekranlar ortaya çıktı. Peki bu kadar çok kullandığımız bu teknoloji hakkında neler biliyoruz?
Dokunmatik ekran ilk olarak 1965 yılında, İngiltere Malvern’de bulunan Kraliyet Radar Kuruluşu ve orada çalışan Eric A. Johnson tarafından yazılan kısa makaleler ile duyuldu.
George Samuel Hurst 1975 yılında patentini aldığı Rezistif Dokunmatik Paneli geliştirdi ve üretimi 1982 yılında gerçekleştirildi.
Akademik çalışmalar, patentler derken dokunmatik ekran en aşina olduğumuz teknoloji haline geldi..
Günümüzde Üç çeşit dokunmatik ekran tipi vardır. Her biri farklı şekilde çalışır.
Bu ekran tipleri:
Rezistif Dokunmatik Ekran
Kapasitif Dokunmatik Ekran
Kızılötesi Dokunmatik Ekranşeklinde sıralanabilir.
Peki bunların çalışma prensibi nedir? Gelin şimdide onu inceleyelim.
Rezistif Dokunmatik Ekran: Rezistif Dokunmatik Ekran dirençsel bir mantık ile çalışır. Ortası boşluk, iki ana kaatman ile çalışırlar. Bu katmanların içinde de başka katmanlar vardır. İki ana katman birbirine dönüktür. Bu şekilde dış ana katmana uygulanan bir kuvvet ile ortadaki boşluk kapanır ve elektriksel iletkenlik sağlanmış olur. Nereye dokunulduğu da bu şekilde algılanıp sinyale dönüştürülür. Az yapılan kuvvet aradaki boşluğu kapatmaz, çok yapılan ise hassasiyete zarar verir. Bu tür dokunmatik paneller kalemler ile de çalışabilir. Tepki süresi daha düşüktür ve çoklu dokunmayı desteklemezler. Elektriksel akım sadece belli bir yerden geçmelidir ki nereye dokunduğumuzu anlayabilmeli. Yani parmağınızı ekrana bastırınca hafif içe çöküyorsa o dokunmatik ekran resistiftir.
Kapasitif Dokunmatik Ekran: Kapasitif Dokunmatik Ekran genelde cam içinde saydam iletken bir madde ile, ekrana gerilim uygulanıp ekran üzerinde elektrostatik alan oluşması ile çalışır. Ekrana elektriksel yük aktarabilen bir cisim yerleştirildiğinde (örneğin parmağımız) elektrostatik alanda bir değişim meydana gelir. Değişimin meydan geldiği yer yazılım sayesinde belirlenir. Bu teknoloji hassas çalıştığından dolayı daha fazla enerji harcar fakat çoklu ekran dokunmasına olanak verir. Yani aynı anda birden fazla noktaya dokunduğunuzda çalışmaya devam eder.. Bu teknolojinin en belirgin kullanıldığı yer cep telefonlarıdır.
Kızılötesi Dokunmatik Panel: Kızılötesi Dokunmatik Ekran adı üstünde kızılötesi ışınlarla çalışır. Kızılötesi diyot ile ekranın bir tarafından ekran boyunca devam eden kızılötesi ışınlar gönderilir. Ekranın kenarında bulunan kızılötesi algılayıcılar bu kızılötesi ışık demetlerinin kesilmesini inceler. Dokunulan yerde cismin ışını kesmesi sonucu koordinatlar hesaplanır ve veri gönderimi olur. Bu kızılötesi ışınların mesafe sorunu olmadığı için plazma ekranlarda daha çok tercih edilir.
Hemen herkesin elinde artık dokunmatik ekranlı bir telefon, tablet ya da bilgisayar var. Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen bu cihazların ekranlarına dokunabilmemizi sağlayan teknolojiyi anlatmaya çalıştık.. Umarım videoyu beğenmişsinizdir.
Güzel aydınlatıcı makale için teşekkürler daha iyisi samda kayısı umarım faydalı çalışmalarınızın devamı gelir.