Ceza Hukuku (Genel) Pratik Çalışması-1
0

Ceza Hukuku (Genel) Pratik Çalışması-1

Konu: Teşebbüs ve Gönüllü Vazgeçme

OLAY

Kız arkadaşının istediği 5.000 TL değerindeki parfümü alamayan (K), eve döndükten sonra tekrar kız arkadaşını arayarak halen parfümü almak isteyip istemediğini sormuş, kız arkadaşının paran varsa al demesi üzerine, çözüm arayan (K), saat 20.00 sıralarında Ataköy 2. kısım ışıklı kavşağın karşısındaki çocuk parkının yanında, (L) ile karşılaştığında gerçek silah görünümünde bulunan gaz tabancasını ona yönelterek, durmasını sağlamış, cebindeki parayı sorduktan sonra bu paranın 5.000 TL’sini kendisine verilmesini istemiştir.

(F)’nin cüzdanından parayı çıkarması esnasında, cep telefonunu görüp bu kez cep telefonunu istemiş, kendi telefonuyla değiştireceğini söyleyerek telefonunun kartını çıkarmaya başlamış, bu arada (K)’nın dalgınlığından yararlanan (L), tekme ile vurarak (K)’yı etkisiz hale getirmiş, ikisi birlikte yere düştüklerinde, (K)’nın tabancasını ele geçiren (L), (K)’yı tabanca ile kovalamış yakalayamayınca, kurusıkı atan gaz tabancasını ve cep telefonunu babasının arkadaşı (D)’ye teslim ederek olayı anlatmıştır.

(K)’nın cep telefonunu ve tabancasını alabilmek amacıyla gasp edildiği iddiasıyla karakola müracaat etmesi üzerine, (L) de karakola gitmiş ve “beni gasp ettin, cebimdeki parayı silah zoruyla almak istedin” diyerek (K)’ya saldırması üzerine gerçek ortaya çıkmıştır.

Olaya göre (K)’nın fillerini teşebbüs ve gönüllü vazgeçme bakımından değerlendiriniz?

Fail icra hareketlerini yarıda bıraktığı zaman bunları sonuna kadar götürebileceği kanaatinde ise ve bu kanaate rağmen icraya devam etmemişse, gönüllü vazgeçme vardır, buna karşılık failin icraya devam etmemesinin sebebi, icra hareketlerini sonuna kadar götüremeyeceği, iter criminis’de (suç yolunda)  daha fazla ilerlemek imkânının kalmadığı kanaati ise vazgeçme gönüllü değildir. Olayımızda icra hareketlerin bitmemesine failin elinde olmayan engelleyici sebepler (mağdurun karşı koyması ve onu etkisiz hale getirmesi) neden olmuştur. Dolayısıyla (K)’nın icra hareketlerine kendi isteğiyle son vermiş olduğu söylenemez.

Bu durumda ortada  teşebbüs vardır. Hırsızlık suçunun cebir veya tehdit kullanmak suretiyle işlenmesi yağma suçunu(TCK m.148) oluşturur. Fail yağma suçuna teşebbüsten cezalandırılacaktır. Teşebbüs’ün şartları ise şu şekildedir:

1) Kasten işlenebilen bir suç olmalı. Olası kastla ve taksirle işlenen suçlara teşebbüs mümkün değildir.

2) Failde kasten bir suç işleme düşüncesi bulunmalıdır.

3) Failin icra hareketlerine doğrudan doğruya başlamış olması gerekir. (Hazırlık hareketleri ve düşünce aşamasındaki hareketler cezalandırılmaz)

4) Fiilin, kastedilen suçu işlemek için objektif olarak elverişli olması gerekir. (Elverişli değilse işlenemez suç söz konusu olur)

5) Failin elinde olmayan sebeplerle suçu tamamlayamamış olması gerekir.

 

Ceza Hukuku (Genel) Bazı Pratik ve Test Çalışmaları

Diğer Pratik ve Testler İçin Tıklayınız.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 2
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Sizin bu konudaki yorumunuz nedir?