Bilirkişinin Sorumluluğu
Bilirkişi, TCK anlamında kamu görevlisidir. Kamu görevlisi sıfatı bilirkişilik görevini ifa ile sınırlıdır. Bilirkişilerin kasten gerçeğe aykırı rapor düzenlemesi TCK anlamında bir suçtur. Bilirkişi ayrıca hukuki yönden de sorumludur.
Bilirkişinin kasten veya ağır ihmal suretiyle düzenlemiş olduğu gerçeğe aykırı raporun, mahkemece hükme
esas alınması sebebiyle zarar görmüş olanlar, bu zararın tazmini için Devlete karşı tazminat davası açabilirler. Devlet, ödediği tazminat için sorumlu bilirkişiye bir yıl içinde rücu eder.
Devletin hukuki sorumluluğunda da hâkimin yardımcısı olması sebebiyle Devletin birinci dereceden sorumluluğu kabul edilmiştir. Zira bilirkişi kamusal yetkileri kullanarak hâkim adına daha geniş bir anlamada ise Devlet adına ifa etmektedir.
Bilirkişinin sebep olduğu zararlardan dolayı, Devlet adına açılacak tazminat davası, gerçeğe aykırı bilirkişi raporunun ilk derece mahkemesince hükme esas alındığı hallerde; Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesince, Bölge adliye mahkemesince hükme esas alındığı hükme esas olarak alındığı hallerde Yargıtay Hukuk Dairesince görülür.
Devletin bilirkişiye karşı açacağı rücu davası, tazminat davasını karar bağlamış mahkeme tarafından görülür.
Mahkeme kararı kesinleşmiş olsa bile raporun gerçeğe aykırı olduğunun anlaşılması üzerine, yargılamanın yenilenmesi yoluna başvurulabilir.