HER NETİCENİN BİR SUÇ SAYILDIĞI HALLER
1- Ani Suç- Mesafe Suçu:
Ceza kanununda tanımlanan hareket ile netice aynı anda gerçekleşmiş ise ANİ SUÇ tan (neticesi harekete bitişik şuç ) söz edilir.
Örn: Hakaret suçu ani suçtur. Hareket ve netice bitişiktir. Hakaret içeren söz ağızdan çıktığı andan netice meydana gelir.
Kanunda sayılan suç oluşturan hareket ile netice arasında bir mesafe söz konusu değil ise bu halde mesafe suçu söz konusudur. Mesafe suçu teşebbüse elverişlidir. Çünkü kural olarak mesafe suçlarına teşebbüs söz konusu olabilir. Ani suçlara teşebbüs mümkün değildir.
2- Mütemadi ( Kesintisiz- Sürekli ) Suç:
Neticenin belirli bir süre devam ettiği suça MÜTEMADİ SUÇ adı verilir. Bu suç tipinde hukuksal ihlal hemen sona ermeyip belirli bir süre devam etmektedir.
Örn: Kişi hürriyetinden yoksun kılma suçunda kişi hürriyeti engellendiği anda suç oluşmamakta bu suçun oluşması için kişinin bir yere gitmekten belirli bir süre ( az ya da çok ) yoksun kılınması ya da bir yerde zorla bırakılması söz konusudur.
Mütemadi suç için, devam eden neticenin failin kusurundan ileri gelmesi ve bu sürekliliğe son vermek konusunda failin iktidarı bulunmalıdır.
Mütemadi suç kesinti başladığı anda işlenmiş sayılır ve KESİNTİNİN GERÇEKLEŞTİĞİ YERDE İŞLENMİŞ SAYILIR.
Ani suçlar Hareketin yapıldığı yerde İŞLENMİŞ SAYILIR.
Örn: Karta trene binen A tren Erzurum da iken B tarafından bir kompartmana kilitlenir. B, A yı kilitledikten sonra trenden inmiştir. Tren Ankara Gar ına geldiğinde A kompartmandan çıkarılır ve kurtarılır. Bu olayda mütemadi suç vardır ( kesintisiz suç ). Bu tür suçlar kesintinin gerçekleştiği yerde işlenmiş sayılacağı için, devam eden netice Ankara da kesintiye uğramıştır. Suç Ankara da işlenmiş sayılır.
Kesintisiz suçlarda suç özgürlük kısıtlanınca tamamlanmakta ve bu aşamadan sonra netice hala devam ettiği için suç tamamlandıktan sonra SUÇA İŞTİRAK SÖZ KONUSU OLABİLİR. Ancak ani suçlarda suç tamamlandıktan sonra iştirak mümkün değildir.
Örn: Yaralamak suçu ani suçtur. A elindeki sopa ile B yi yaraladıktan sonra netice gerçekleşmiş ve bitmiştir. B yaralandıktan sonra C nin yaralamak suçuna iştiraki mümkün değildir. Ancak A, B yi zorla bir mahsen e kapattıktan sonra netice devam etmektedir. Suç oluşmuştur fakat netice sona ermemiştir. C kapıda beklemek ve B yi gözetlemek ve bir süre sonra kapıyı açmak suretiyle suça iştirak edebilir.
Mütemadi suçlarda zamanaşımı ve şikayet süreleri kesinti gerçekleştiği anda başlar.
Ani suçlarda hareket gerçekleştikten sonra meşru müdafaa mümkün değildir. Oysa mütemadi suçlarda netice sürekli olduğu için netice devam ettikçe meşru müdafaada bulunulabilir.
Kesintisiz Suç ( mütemadi suç ) örnekleri: Suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi, elektrik hırsızlığı ve enerji hırsızlığı, taşınması yasak silahları taşımak, firar, askerlik görevinden kaçmak vs.