Alacak Hakkı ve Talep Hakkı Ayrımı / Borçlar Hukuku

 Alacak ve Talep Hakları

Alacak hakkı, borçludan bir şeyi vermesini, yapmasını veya yapmamasını istemek hakkıdır. Alacaklının alacağı isteme yetkisine de talep hakkı denir. Talep hakkı ancak alacak hakkı söz konusu ise doğar, alacak hakkı yoksa talep hakkı da yoktur. Alacak hakkı ile talep hakkı eş anlamlı değildir. Zira talep hakkı ayni haklar ihlal edildiğinde de doğar.

Alacak hakkı ile talep hakkı aynı anda doğabileceği gibi farklı anlarda da doğabilir. Örneğin; vadeye ya da şarta bağlı borçlarda, vade veya şarttan önce alacak mevcut olmasına rağmen,  vade  gelmeden,  şart  gerçekleşmeden  alacaklı  borcun  ifasını  talep  edemez.  Bu durumda vadeye kadar alacaklının talep hakkı bulunmayacaktır.

Bir fikre göre, alacak hakkı ve talep kavramları birbirinden farklı olduğundan, talep hakkı alacak hakkından bağımsız olarak devredilebilir. Diğer bir fikre göre ise, alacak ve talep haklarının ayrı kavramlar olması birbirlerinden tamamen bağımsız oldukları anlamına gelmemektedir.  Esasen  alacağın  temliki  kurumu  varken  böyle  bir  parçalanmaya  da  ihtiyaç yoktur.

Talep hakkı mahkeme yoluyla kullanıldığı zaman dava söz konusu olur. Fakat bu ifade yalnızca eda davaları için geçerlidir. Mahkemece verilen eda ilamının devlet zoru ile yerine getirilmesine cebri icra adı verilir. Böylece cebri icra, talebin bir uzantısını teşkil etmektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.