1 hafta neden 7 gündür?
Hiç düşündünüz mü 1 hafta neden 7 gün diye? Mesela neden 8 değil, neden 6 değil de 7? Gelin bu soruya cevap arayalım.
Aslında Zaman yönetimi sadece modern dünyanın sorunu değildi. Gecelerin, gündüzlerin, mevsimlerin getirdiği değişik ihtiyaçlara hazırlık yapmak için insanlar zamanı ölçme ve onu yönetme ihtiyacı duydular.
İnsanlar zamanı ölçmeye başladıklarında ilk olarak iki temel birim kullandılar; Güneş’in iki doğumu arasında geçen süreye “gün” diyerek en kısa zaman birimini, Ay’ın her iki hilali arasında geçen süreye de “Ay” diyerek daha uzun bir zaman birimi belirlediler.
Fakat, günden uzun, aydan ise kısa zaman dilimleri lazım olduğunda, yine “gökyüzünde” değişmez bir sembole ihtiyaç duydular. Bu sembol “tekdüze” duran Güneş olamayacağına göre, düzenli biçim değiştiren Ay’ın evrelerini “hafta” adını verecekleri zaman dilimi için kullanmaya başladılar.
Ay’ın ince bir hilal evresi ile “tam yarım” göründüğü ilk “dördün” evresi arasında 7 günlük zaman vardır. Aynı şekilde ilk dördün ile “dolunay” arasında da 7 gün geçer. Ardından 7 gün sonra “son dördün” gelir ve nihayet onun da 7 gün sonrasında ay yine ince bir hilale dönüşerek gözden kaybolur. İlk 7 günlük hafta kullanımını da Babil imparatorluğu tarafından olmuştur.
Yahu biz niye güneşe aya bakıyoruz diyen bazı toplumlar olmuş olacak ki takvimde 1 hafta için değişik süreleri deneyen toplumlarda olmuştur.
Örneğin; Romalılar 8 gün, Çin ve Mısırlılar ise 10 günlük süreleri kullanmaya başladılar. Her ne kadar net olarak nasıl kullanılmaya başladığı bilinmese de 7 gün kavramı yine Ay’ın 4 evresi üzerinden kullanılmaya başlandığı düşünülmektedir. Bir diğer görüşe göre İlk çağlarda bilinen 5 gezegenle birlikte Güneş ve Ay’ın da eklenmesi ile 7 sayısının ortaya çıktığı düşünülmektedir. 7 günün resmiyet kazanması ise Roma İmparatoru I. Constantinus’un bir emirname çıkarması ile olmuştur.
Fransa’da, 1789 Fransız ihtilalinden sonra 10 günlük 3 haftadan oluşan, her ayı 30 gün olan ve yıl sonunda 5 gün eklenen bir takvim kullanıldı. Herhalde Napolyon “yahu adımızı zaten tarihe yazdırdık, tarihin ayarlarıyla oynamayalım beyler” demiş olmalı ki 13 yıl kullanıldıktan sonra 10 günlük hafta olayı Napolyon tarafından kaldırıldı.
Eski Sovyetler’de 1929’da 5 günlük haftayı kabul etmiş fakat uygulayamamıştır. Daha sonra 6 güne çıkarmış ve en sonunda 1940 yılında 7 günlük haftaya geri dönmüştür.
Sizce ileride değişik hafta döngüleri kullanılabilir mi mesela şöyle 20 günde 1 pazartesi günü gelse nasıl olur hafta sonu bol bir hafta…
Zaman çok değerli bir şey bana zaman ayırdığınız için teşekkürler…benzer içerikler için kanalıma abone olur musunuz?